Premierul Dacian Cioloș va considera, din acest moment, sectorul sanitar drept prioritatea numărul unu a guvernării, urmând ca Executivul să dispună măsuri pe termen scurt și mediu pentru menținerea și recâștigarea încrederii în sistemul de sănătate, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria.
"Au apărut în spațiul public o serie de informații și suspiciuni legate de sectorul de sănătate, suspiciuni legate de stadiul infecțiilor nosocomiale, de utilizarea inadecvată a secțiilor de sănătate din spitale sau de eficiența utilizării dezinfectanților intraspitalicești. Pentru a clarifica, menține și a recâștiga încrederea în sistemul sanitar, premierul Dacian Cioloș va considera, din acest moment, sectorul de sănătate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni a actului de guvernare. În consecință, Guvernul își asumă o serie de măsuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situației, și altele structurale, pentru perioada imediat următoare", a precizat Dan Suciu.
Ce măsuri vor fi luate
În privința măsurilor pe termen scurt, Suciu a precizat că premierul a trimis Corpul de control pentru a începe o anchetă la nivelul Comisiei pentru produse biocide de pe lângă Ministerul Sănătății, comisie care stabilește caietele de sarcini și criteriile de utilizare a dezinfectanților intraspitalicești.
"Vrem să știm dacă au fost respectate criteriile și dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecție. Totodată, Corpul de control al primului-ministru va analiza rigoarea metodologică a inspecțiilor de sanitație realizate de Ministerul Sănătății în ultimele zile, pentru a avea garanția corectitudinii rezultatelor transmise în ultimele zile", a explicat purtătorul de cuvânt, adăugând că, în caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului care deja s-a sesizat, relatează Agerpres.
[citeste si]
Totodată, Suciu a anunțat că premierul Cioloș va solicita măsuri administrative care se impun dacă aceste rezultate nu sunt cele conforme.
Potrivit purtătorului de cuvânt, Guvernul pregătește pentru următoarea ședință o hotărâre prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM în procedură de urgență.
"E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 și să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce privește analizele spitalicești. Vom continua să utilizăm expertiza acestui laborator și trimitem pentru analize eșantioane de teste și pentru concentrația produselor de dezinfecție. Primul-ministru i-a cerut ministrului Sănătății să implementeze accelerat programul de măsuri împotriva infecțiilor nosocomiale, anunțat săptămâna trecută", a arătat Suciu.
Acesta a mai spus că premierul Cioloș așteaptă ca organele de cercetare penală "să vină în cel mai scurt timp posibil cu concluzii" astfel încât Guvernul să ia acele măsuri care se impun și care țin de competența sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu