Antony Blinken, întâlnire istorică cu omologii săi arabi, în Israel

Antony Blinken, întâlnire istorică cu omologii săi arabi, în Israel
Antony Blinken, întâlnire istorică cu omologii săi arabi, în Israel

Antony Blinken se află în Israel pentru o întâlnire istorică cu omologii săi arabi.

Antony Blinken va avea o întâlnire istorică în Israel. Şeful diplomaţiei americane se va vadea, în deşertul Negev, cu omologii săi din ţările arabe care şi-au normalizat relaţiile cu statul evreu, în cadrul unui turneu prin Orientul Apropiat şi Africa de Nord, scrie Agerpres, citând AFP.

Ajuns sâmbătă seară la Tel Aviv, Antony Blinken urmează să se întâlnească duminică după-amiază cu omologii săi din Israel, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc, Bahrain şi Egipt la Sde Boker, în sudul Israelului. Întâlnirea a fost descrisă drept "istorică" de şeful diplomaţiei israeliene, Yair Lapid.

Acordurile Abraham



EAU şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020 în cadrul unei serii de acorduri negociate de SUA, cunoscute sub numele de Acordurile Abraham. Bahrainul şi Marocul i-au urmat exemplul.

Aceste acorduri au pus capăt la decenii de consens arab condiţionând stabilirea de relaţii cu Israelul de rezolvarea chestiunii palestiniene.

Plecat sâmbătă din Polonia, unde l-a însoţit pe preşedintele american Joe Biden, Antony Blinken va rămâne până luni în Israel unde se va întâlni cu premierul israelian, Naftali Bennett. De asemenea, urmează să călătorească la Ramallah pentru o întrevedere cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Palestinienii sunt îngrijoraţi că vor fi lăsaţi deoparte în efortul susţinut de SUA pentru a consolida legăturile dintre ţările arabe şi Israel. Sprijinul american a fost mult redus sub preşedinţia lui Donald Trump.

Blinken îşi va continua turneul luni în Algeria, apoi în Maroc



Secretarul de stat vrea să arate că Statele Unite nu sunt dezinteresate de Orientul Mijlociu, chiar dacă atenţia Washingtonului pare îndreptată mai ales spre China, iar mai nou spre Ucraina.

Antony Blinken îşi va continua turneul luni în Algeria şi apoi în Maroc, unde se va întâlni în special cu liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed.

El speră să obţină sprijin pentru eforturile Statelor Unite şi ale NATO de a contracara invazia rusă a Ucrainei, într-un context marcat de gravele consecinţe economice ale războiului, în special creşterea preţurilor la energie şi ameninţarea penuriei de grâu care ar putea da o lovitură foarte dură ţărilor arabe.

Negocierile de la Viena privind programul nuclear iranian



Un alt subiect care va fi abordat de Antony Blinken: negocierile de la Viena privind programul nuclear iranian. Statele Unite şi Iranul se află în prezent în etapele finale ale discuţiilor indirecte care vizează relansarea acordului din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică, în schimbul ridicării sancţiunilor care sufocă economia iraniană.

Acordul s-a prăbuşit după retragerea unilaterală a Washingtonului în 2018, decisă de Donald Trump, şi restabilirea de sancţiuni împotriva Iranului care, ca răspuns, s-a eliberat treptat de limitele impuse programului său nuclear.

Încheierea unui acord, în curs de negociere între marile puteri, este o "chestiune de zile", a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timp ce coordonatorul Uniunii Europene responsabil cu supravegherea discuţiilor cu Iranul, Enrique Mora, era aşteptat la Teheran în cursul nopţii.

Teheranul neagă că ar dori să obţină bomba atomică



Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a declarat luni că un acord "nu este nici iminent, nici sigur". Perspectiva unui astfel de acord îngrijorează Israelul şi aliaţii americani din regiunea Golfului care percep Teheranul ca pe o ameninţare.

În februarie, Naftali Bennett a spus că se teme că acordul nu va împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare. Teheranul neagă, la rândul său, că ar dori să obţină bomba atomică, mai scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel