Urmărește emisiunea live


Antonescu: Americanii, mai atenți în atitudine decât oficialii europeni

Liderii USL au fost șocați de atitudinea oficialilor europeni privind cele întâmplate după preluarea guvernării de către echipa condusă de Victor Ponta, în timp ce americanii au fost mai atenţi decât Merkel cu informația și cu atitudinea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, co-președintele USL Crin Antonescu, susținând că greşeala lor a fost că nu au cultivat relaţiile externe, cu mult înainte de referendum.

„Atacul a fost de o rară violenţă, l-a văzut toată lumea, ne-a surprins şi pe noi. (...) Am fost şocaţi de atitudinea oficialilor europeni, care ne-au spus într-un fel: <Pentru noi România înseamnă numai Băsescu, Macovei şi cine este cu ei, pentru noi este adevărat numai ce ne spun aceşti oameni, deşi putem vedea cu ochii noştri că nu este aşa. Pentru noi, în fond, nu contează  raportul strivitor de 90% aproape în care cetățenii români au votat un lucru perfect constituțional>”, a remarcat liderul USL, în legătură cu referendumul pentru demiterea preşedintelui.

Potrivit celor afirmate de către Antonescu, datorită discuțiilor pe care USL le-a avut și cu oficialii internaționali, „adevărul se cunoaşte”, însă  „de ce acest adevăr chiar cunoscut nu este respectat”, nu poate să ştie. În context, liderul liberalilor și-a recunoscut și și-a asumat greșeala de a nu fi cultivat relațiile externe. „Recunosc că ce am păcătuit noi, este pe o preocupare insuficient materializată pe contacte externe nu acum în perioada referendumului ci înainte, fiind vorba de ani”, a spus Antonescu.

Cât despre atitudinea americanilor, co-președintele USL a susținut că aceștia au fost mai bine informaţi, iar comportamentul lor a fost mai corect şi mai echilibrat faţă de România, în situaţia legată de referendum, în comparație cu cea a altor lideri europeni.

„Americanii au fost mai atenţi şi cu informaţia şi cu atitudinea chiar, decât de pildă doamna Reding, dl Barosso şi, din păcate, în vreo două rânduri, decât doamna Merkel. Americanii au fost mai bine informaţi, comportamentul a fost mai corect şi mai echilibrat”, a spus fostul preşedinte interimar, care a remarcat, în urma discuțiilor avute la Palatul Cotroceni, că ambasadorul USA este „un partizan al lui Băsescu”.

În legătură cu întrevederea avută cu Philip Gordon la Cotroceni, Antonescu a spus că „cel mai neplăcut şi incorect a fost faptul că, în declaraţia finală a dl. Gordon apare ideea cu privire la acuzaţii credibile de fraudă masivă, deşi în discuţia dintre noi nu a existat niciun moment o asemenea temă”.

Totodată, co-președintele USL a sugerat că emisarul american se aştepta ca CCR să decidă invalidarea referendumului. „Când l-am întrebat ce va face departamentul de stat american dacă Curtea va decide că Băsescu este demis, Gordon nu a răspuns nimic şi asta spune totul”, a relatat Antonescu. Întrebat dacă în cadrul întrevederii au fost tensiuni, el a răspuns că „deşi subiectul era tensionat pentru noi, atitudinea oficialului american a fost una corectă, civilizată, politicoasă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel