ANTIBIOTICE. Colegiul Pacienților din România, SEMNAL de alarmă

Colegiul Pacienților a depus la Ministerul Sănătății, Comisia de sănătate de la Camera Deputaților, Senat și la Administrația Prezidențială o petiție.

Colegiul Pacienților din România trage un semnal de alarmă: România pune în pericol sănătatea întregii Europe.

Utilizarea excesivă de antibiotice de ultimă generație în mod nejustificat, fără efectuarea de analize de laborator care să dovedească necesitatea și eficiența tratamentului, reprezintă o crimă împotriva umanității și o deturnare de fonduri de la CNAS prin recomandarea nejustificată de medicamente, se precizează într-un comunicat al Colegiului Pacienților.

Măsuri

Colegiul Pacienților cere urgent CNAS și Ministerului Sănătății următoarele măsuri:

  • eliminarea restricțiilor de plafon pentru testările bacteriologice și analize de laborator, cu efect imediat.
  • crearea de urgență a unui sistem de raportare a rezistenței la antibilotice la nivel național pe modelul Organizației Mondiale a Sănătății.
  • raportarea datelor în sistemul GLASS (Global Antimicrobial Resistance Surveillance System) al Organizației Mondiale a Sănătății.
  • Organizația Mondială a Sănătății a emis un avertisment global privitor la implementarea unor măsuri urgente de control al rezistenței microbiene.
  • Cele mai frecvente bacterii rezistente sunt în acest moment: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, urmată de Salmonella spp.
  • Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în rândul pacienților supecți de infecții în sânge, proporția bacteriilor rezistente la cel puțin unul dintre cele mai comune antibiotice variază între zero și 82%.
  • Rezistență la Penicilină, un medicament utilizat de decenii la nivel mondial pentru tratarea pneumoniei, s-a constatat o incidență a tulpinilor rezistente de până la 51% în rândul țărilor care au furnizat date.


"Cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice"

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății confirmă situația gravă a rezistenței la antibiotic la nivel mondial și necesitatea unor măsuri concrete și coordonate la nivel internațional, conform Dr. Marc Sprenger, director al WHO's Antimicrobial Resistance Secretary.

"La solicitarea Colegiului Pacienților, biroul de presă al Organizației Mondială a Sănătății ne-a comunicat că România nu a transmis date și nu se află în lista țărilor care contribuie la crearea unei baze internaționale de date privitoare la creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice. România nu este parte din acest raport numit GLASS pentru că nu colectează și nu furnizează astfel de date, și în acest moment nu avem informații exacte pe această temă", se specifică în comunicat.

[citeste si]  

"După estimarea noastră, peste 50% dintre antibioticele utilizate în România nu sunt recomandate în baza unor analize microbiologice care să dovedească necesitatea sau, mai grav, eficiența acelui tratament. De când sunt utilizate antibioticele au salvat sute de milioane de vieți și ne dorim să le folosim în continuare. Dacă, nu vor fi luate urgent măsuri de stopare a utilizării iraționale, sănătatea și viața oamenilor vor fi puse în pericol.

Asociația Colegiul Pacienților cere Ministerului Sănătății și Guvernului să aibă în vedere implementarea urgentă a unui plan național de măsuri, cu obiective și termene precise, deoarece această situație reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice", se încheie astfel comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel