Urmărește emisiunea live


ANRE, accesare fonduri europene. Schimbare pentru consumatorii de energie electrică şi de gaze

Gaze naturale
Gaze naturale

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat şi a transmis Comisiei Europene documentaţia necesară pentru a accesa fonduri UE, astfel încât, începând cu anul 2026, consumatorii de energie electrică şi de gaze naturale să poată migra de la un furnizor la altul în cel mult 24 de ore, potrivit unor documente ale reglementatorului, furnizate presei.

Proiectul are o valoare totală de 20 de milioane de lei, iar ANRE speră să acceseze fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

"Este un proiect de anvergură, cu impact la nivel naţional. Proiectul presupune implementarea unei baze de date şi a unei platforme online unice la nivel naţional, ce au ca scop optimizarea proceselor operaţionale generate de solicitările de schimbare a furnizorului; reducerea birocraţiei pentru cetăţeni şi mediul de afaceri; respectarea termenelor legale", precizează documentul menţionat.

Dreptul consumatorilor de energie şi gaze 

În prezent, legislaţia prevede dreptul consumatorilor de energie şi gaze de a-şi schimba furnizorul în cel mult 21 de zile, însă o directivă europeană aprobată anul acesta instituie obligaţia ca, până în 2026, acest proces să fie posibil în 24 de ore, în orice zi lucrătoare. Proiectul pe care ANRE doreşte să îl deruleze are ca termen de implementare 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare.

Într-o primă fază, durata de schimbare a furnizorului va fi redusă cu şase zile, urmând ca reducerea progresivă să fie corelată cu ţintele stabilite de legislaţia europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel