ANIVERSARE: Rompetrol Well Services, de 70 de ani de servicii în industria de petrol și gaze

În cele șapte decenii de activitate, Rompetrol Well Services, care este lider național pe segmentul de servicii speciale la sondă, s-a dezvoltat constant și a furnizat soluții atât în România, cât și în țări din Europa Centrală și de Est, dar și din Asia Centrală.

Făcând un foarte scurt istoric, au trecut 70 de la înființarea Rompetrol Well Services (RWS), în 1951. Avea, pe atunci, ca obiect principal de activitate - operații speciale la sonde, și se numea „Oficiul Special de Cimentari”, fiind inițial parte a societății mixte româno-sovietice SOVROMPETROL. 

Din 1956, compania devenea entitate separată în subordinea Ministerului Petrolului și Chimiei, sub denumirea de „ICOTS - Întreprinderea de Cimentări, Operațiuni si Transporturi Speciale”.

Din 1990, compania a fost  transformată în societatea comercială Petros Ploiești și a fost listată din 1998 la Bursa de Valori București. Grupul Rompetrol (KMG International) a preluat în 2000 pachetul majoritar de acțiuni (73%) și a schimbat, în 2001, numele companiei în Rompetrol Well Services.

Servicii pe două continente

În prezent, compania din Ploiești este lider în România pe segmentul de servicii speciale la sonde de țiței și de gaze naturale, adică cimentări, operațiuni de consolidare și împachetări, stimulări, testări, instrumentații, operațiuni de tubare a sondelor, etc. 

În evoluția sa, compania a furnizat, prin profesionalismul și experiența specialiștilor români, servicii de specialitate pentru companii petroliere și contractori de foraj din Europa Centrală și de Est, dar și din Asia Centrală. Principalele țări în care compania a desfășurat lucrări ample sunt România, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Grecia, Azerbaijan, Iordania, Irak, Israel și Kazahstan.

„Evoluția și performanțele atinse de industria de petrol și gaze din România au fost susținute în ultimii 70 de ani și de contribuția Rompetrol Well Services. Provocările și oportunitățile cu care s-a confruntat compania în istoria sa au reușit să o consolideze, să o dezvolte, să o transforme într-un partener de încredere și pe plan internațional. Le mulțumim foștilor și actualilor angajați pentru dăruirea și implicarea lor, pentru creativitatea și inovația în acest sector, dar si partenerilor de business, care s-au bazat pe noi în proiectele lor de dezvoltare. Vom continua să ne extindem activitățile în Europa Centrală și de Est, atât prin modernizarea tehnologiilor operaționale, cât și prin gama de servicii oferite” declară Abzal Doszhanov, directorul general al Rompetrol Well Services.

Modernizarea și extinderea parcului tehnologic

Compania a încheiat la începutul anului trecut un contract de leasing financiar pentru modernizarea și extinderea parcului de echipamente tehnologice, prin aportul a două noi agregate de cimentare. Valoarea totală a acestora se ridică la circa 2,7 milioane euro, contractul de finanțare fiind încheiat pe o perioadă de 5 ani (din momentul recepției activelor) și cu opțiunea de le cumpăra ulterior.

Pe fondul declinului natural al sectorului de petrol și gaze din România, Rompetrol Well Services și-a extins gama de servicii oferite și către alte domenii conexe din regiunea Mării Negre, prin investiții constante în modernizarea echipamentelor - actualizarea tehnologiilor pentru serviciile de cimentare, stimulare sonde și cele de tubaj, programe de simulare și testare a soluțiilor tehnice și pregătirea personalului. 

La capitolul evoluție tehnologică poate cel mai bun exemplu este cel al operațiilor de cimentare, a căror simulare se realiza în 1984 cu ajutorul unui program proiectat în cod mașină, cu calcule empirice și rezultate minime obținute (presiune finală de cimentare). În 1993 s-a trecut la programul Turbo Pascal, iar în prezent s-a ajuns la softuri moderne (CemPRO+, CentraDesign, PlugPRO, CemLab), care asigură proiectarea, simularea, stimularea și îmbunătățirea sondelor de producție, dar și monitorizarea - colectarea de date în timp real, care sunt analizate în cadrul propriului laborator. 

Proiecte locale de succes: Therme și Beiuș

Astfel, Rompetrol Well Services a contribuit recent la finalizarea sondelor geotermale din Balotești (2015 - complexul Therme București) și Beiuș (2021 – obținerea de agent termic pentru încălzirea orașului Oradea), dar și la sonde de exploatare a sării din Bulgaria în 2018 (extracția sării realizându-se prin injecția în zăcământ de apă dulce și extragerea de saramură saturată).

Un alt proiect important în care Rompetrol Well Services a fost implicată a fost dezafectarea în 2019 a platformei de foraj marin Gloria din Marea Neagră, după mai mult de 40 de ani de utilizare.  Aceasta era platformă marină din România, care funcționa din 1976, și a fost și prima operațiune de dezafectare de acest fel din plan intern. În acest proiect, Rompetrol Well Services a realizat lucrările de asigurare și punere în conservare în condiții de siguranță a sondelor aferente platformei, iar ulterior de cimentarea acestora în acord cu practicile internaționale și standardele Institutului American al Petrolului (API).

Mii de operațiuni în fiecare an

Anual, RWS realizează în mediu circa 500 de operațiuni de cimentare la adâncimi de până la 5.000 de metri pentru sonde de petrol și gaze naturale din România și Europa de Est și peste 400 de operațiuni de stimulare matriceală. Adâncimea maximă atinsă de companie în ultimii cinci ani a fost de 5.700 metri în România (Târgu Jiu – 5.700 metri, Pitești – 5.580 metri), 5.900 metri în Bulgaria, 5.200 metri – Ucraina, Kazahstan – 3.600 metri și Irak – 3.500 metri, în condițiile în care temperatura maximă la „talpa” sondei a variat între 100 și 180 grade Celsius. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy