Angajaţii din spitale, medicii şi asistentele, teste la 3 zile sau o dată pe săptămână dacă nu sunt vaccinaţi

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

INSP anunţă că angajaţii din spitale, medicii, dar şi asistentele care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 trebuie să se testeze periodic.

"În vederea supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic care face parte din una din categoriile de mai jos:

- nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă şi care nu a avut niciodată boala;

- nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă şi care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv,

se va testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR/NAAT o dată la 7 zile.

Conducerea unităţii medico-sanitare are obligaţia verificării rezultatului testării şi a instituirii măsurilor care se impun. Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete", transmite INSP.

Când devine obligatorie testarea 

"Această testare se solicită în următoarele situaţii:

- în condiţiile in care rata cumulată a incidenţei cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1000 de locuitori, este mai mare sau egală cu 1,5;

- pentru unităţi sanitare care îngrijesc pacienţi confirmaţi cu varianta Delta sau Omicron a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidenţă din unitatea administrativ teritorială. 

Cine NU are nevoie de testare periodică 

Personalul medico-sanitar şi auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum şi cel care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital şi/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, nu necesită testare periodică", concluzionează INSP.

Transmiterea comunitară a Omicron în România, confirmată de INSP

Până la data de 9 ianuarie, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 93%.

De asemenea, până pe 9 ianuarie 2022, au fost confirmate 295 cazuri cu varianta Omicron.

Astfel, în săptămâna 01/2022 au fost întrunite criteriile de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Omicron, arată Institutul Național de Sănătate Publică:

- cazurile să provină din toate regiunile țării: până în S 01/2022 inclusiv au fost înregistrate cazuri în toate regiunile României.

- absența legăturii epidemiologice cu cazuri confirmate/a istoricului de călătorie la peste 50% din cazuri: până în S 01/2022 inclusiv cazurile fără legătură epidemiologică reprezintă 52,3% din total. Au fost excluse din calcul cazurile care nu au putut fi contactate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel