ANES, semnal de alarmă înainte de alegerile parlamentare: Doar 21,38% au fost femei

Alegătorii încă au prejudecăți cu privire la participarea femeilor la procesul de decizie, este rezultatul unei analize realizată de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) privind alegerile locale din 5 iunie 2016. Potrivit studiului ANES, alegerile locale din acest an au relevat o reprezentare destul de scăzută a femeilor, în pozițiile de candidați, de doar 21,38%. Rezultatele alegerilor locale arată, însă, o reprezentare și mai scăzută.

Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) a lansat această analiză a alegerilor locale din 5 iunie 2016 în cadrul dezbaterii „Prezența femeilor în Parlament și alegerile generale din anul 2016". Evenimentul a fost organizat de Centrul FILIA, CeRe și ANES, cu sprijinul Ambasadelor Suediei, Tărilor de Jos și Spaniei, precizează ANES, în cadrul unui comunicat de presă.

Scopul analizei este de a reflecta interesul femeilor și al bărbaților în a ocupa o funcție de reprezentare politică la nivel local (candidatura), cât și preferințele electorale ale cetățenilor în funcție de sex (aleșii). Analiza interpretează datele referitoare la primării, consilii locale și consilii județene, și este realizată din perspectiva candidaturilor și ocupării de către femei a posturilor de conducere din administrația publică locală.

ANES, apel: Femeilor să li se ofere o șansă reală de a câștiga o funcție politică

Alegerile pentru autoritățile publice locale din iunie 2016 au relevat, per ansamblu, o reprezentare destul de scăzută a femeilor, atât în pozițiile de candidați cât și în cele de aleși pentru posturile din cadrul autorităților publice locale. La nivel național au fost depuse pentru primării, consilii locale și consilii județene, 267.242 candidaturi, din care 57.149 femei (21,38%) și 210.093 bărbați (78,62%). Din interpretarea datelor rezultă că alegătorii încă au prejudecăți cu privire la participarea femeilor la procesul de decizie.

„Nu vom putea avea o reprezentare echilibrată a femeilor și bărbaților la procesul de decizie atâta timp cât femeilor nu li se oferă șansa de a candida pentru astfel de funcții. ANES a realizat o analiză asupra alegerilor locale din luna iunie a acestui an și am constatat că, la nivel național, din cei 267.242 de candidați pentru primării, consilii locale și județene, doar 21,38% au fost femei, mai puțin de un sfert. Dacă privim rezultatele alegerilor, observăm că doar 12,33%, respectiv 14,9% dintre consilierii locali și județeni sunt femei, așadar nu doar că numărul femeilor înscrise pe aceste liste este foarte mic, dar și locul lor pe liste este de cele mai multe ori unul neeligibil. În aceste condiții, este important să luăm măsurile necesare prin care femeilor să li se ofere o șansă reală de a câștiga o funcție politică și să fie astfel mai bine motivate în a se implica în procesul de decizie politică", a declarat Andra Croitoru, secretar de stat ANES.

ANES, apel către partidele politice 

ANES susține inițiativele legislative care contribuie la o mai bună reprezentare a femeilor la nivel decizional și care sprijină implicarea acestora în politică. Totodată, ANES încurajează partidele politice să respecte prevederile art. 21 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, prin nominalizarea echilibrată a femeilor și bărbaților în toate comisiile parlamentare.

PNL și PSD, partidele reprezentate cu cel mai mare număr de femei candidate

Din punct de vedere numeric, partidele politice care sunt reprezentate cu cel mai mare număr de candidate femei sunt:

Partidul Național Liberal – 9.448,

Partidul Social Democrat – 9.384,

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – 8.212,

Partidul Mișcarea Populară și 7.211,

Uniunea Națională pentru Progresul României – 5.921.

În ceea ce privește procentul de candidate femei din numărul total de candidați, primele cinci formațiuni politice sunt:

Partidul Mișcarea Populară – 24,06%,

Uniunea Națională pentru Progresul României – 23,65%,

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – 21,92%,

Partidul Social Democrat – 17,9%,

Partidul Național Liberal – 17,75%.

145 de femei, alese în funcția de primar

Conform numărului de primării (3.187), media la nivel național a femeilor alese în funcția de primar este de 4,55 procente (145 femei primar), inclusiv municipiul București. Din punct de vedere numeric, județul Arad conduce clasamentul cu 8 femei, urmat de județele Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Neamț și Vaslui cu câte 7 femei, județul Bihor cu 6 femei și județele Alba, Botoșani, Caraș Severin, Mureș și Suceava cu câte 5 femei. La polul opus, județele Bistrița Năsăud, Brașov, Harghita și Timiș, nu au nicio reprezentare feminină în funcția de primar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel