Anemie, dieta recomandată. Acționează ca medicament

Steluța Indrei / 18 iul 2018 / 11:48 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Anemia poate fi cauzată de lipsa de fier sau de acid folic. Pentru fiecare dintre aceste carențe se recomandă, pe lângă suplimente nutritive, o dietă care acționează ca un medicament. 

Lipsa de fier cauzează anemia feriprivă, care provoacă o reducere a numărului de globule roșii. Organismul are nevoie de un nivel constant de 4 grame de fier. Zilnic se pierde aproximativ 1 miligram de fier prin piele, mucoase sau urină. Femeile pierd mai mult fier prin menstruație sau în perioada sarcinii. 

Copiii suferă frecvent de anemie feriprivă în timpul perioadelor de creștere ca urmare a nevoii sporite de acest mineral. Impactul anemiei asupra copiilor: imunitate scăzută, infecții repetate, performanță școlară scăzută, IQ redus.

Anemia feriprivă cauzată de un consum inadecvat de alimente ce conțin fier se numește nutrițională și este cea mai frecventă. O alimentație vegetariană sau monotonă poate favoriza anemia nutrițională. 

Simptomele sunt: oboseală, slăbiciune, paloare, piele uscată, unghii fragile. 

Dietă recomandată

Medicii recomandă includerea în alimenaţie a ficatului, a cărnii roşii slabe, a peştelui, gălbenuşului, fructelor uscate şi a produselor lactate.
Consumați ceapă, usturoi, fasole, mazăre, nuci, seminţe, legume cu frunze verzi, verdeţuri proaspete.
Mâncați în fiecare zi alimente bogate în vitamina C, care stimulează absorbţia fierului în organism. Portocalele sunt la îndemână indiferent de sezon.
Cerealele integrale sunt o importantă sursă de fier, însă prezintă şi un inconvenient. Ele au un conţinut ridicat de fitaţi, substanţe care împiedică absorţia fierului. „De aceea nu este bine să asociem la aceeaşi masă cerealele integrale cu alte alimente bogate în fier”, atrage atenția prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.

Exemple de meniuri

Mic dejun: un pahar cu lapte, biscuiți integrali, suc de portocale

Prânz: conopidă, pui, salată verde

Gustare: fructe de sezon 

Cină: omletă cu roșii, pâine, un iaurt

Sau

Mic dejun: iaurt cu muesli, smoothie cu sfeclă roșie

Prânz: pește, spanac, paste integrale

Gustare: fructe de sezon

Cină: supă cremă de dovlecel și sparanghel, brânză de vaci

sau

Mic dejun: ou fiert sau poșat, pâine integrală, suc de portocale

Prânz: ficat, mazăre, salată de sezon

Gustare: kefir, biscuiți

Cină: salată de legume, vinete, fistic, migdale



Te-ar putea interesa








Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26