Andreea Paul: CNA să-și recapete rolul și misiunea. Practicile mediatice toxice să înceteze

Un lider liberal consideră că un fenomen extrem de îngrijorător - "justiția televizată" - a luat amploare în ultima vreme, sub privirile pasive ale Consiliului Național al Audiovizualului, și susține că "cei împroșcați cu noroi renunță să-i mai tragă la răspundere pe vinovați, de teamă". 

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Andreea Paul, critică CNA pentru faptul că nu sancționează "abuzurile" unor posturi de televiziune și de radio la adresa unor persoane publice, precizând că "pentru o persoană publică, reputația este bunul cel mai de preț și cel mai ușor de murdărit". 

În opinia liderului liberal, "circului televizat" al arestărilor, descinderilor cu "mascați", alimentate de anchete din care se "scurg" informații către presă, li se adaugă și nivelul fără precedent atins de acuzațiile directe, repetate, fără dovezi, practicate de unele posturi de televiziune.

În plus, Andreea Paul susține că infamia a devenit un practică obișnuită, iar "cei împroșcați cu noroi renunță să-i mai tragă la răspundere pe vinovați, de teama unor campanii de denigrare care le pot compromite definitiv imaginea publică și viitorul". În consecință, liderul liberal lansează un apel nu doar CNA, ci și clasei politice și mediei, pentru a acționa ca astfel de "practici mediatice toxice să înceteze".

Redăm integral postarea prim-vicepreședintelui PNL, Andreea Paul

"Cum le redăm demnitatea celor puși la stâlpul infamiei cu acuzații denigratoare, dovedite în instantā ca fiind nefondate? ?

Mă adresez plenului Parlamentului României pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu un fenomen extrem de îngrijorător, care a luat amploare în peisajul mediatic în ultima vreme: atingerea gravă adusă demnității, vieţii private, onoarei şi reputaţiei unor persoane publice, sub privirile pasive ale Consiliului Național al Audiovizualului.

Nu vorbesc doar despre "circul televizat" al arestărilor, descinderilor cu "mascați", alimentate de anchete din care se "scurg" informații către presă. La fel de grav este nivelul fără precedent atins de acuzațiile directe, repetate, fără dovezi, practicate de unele posturi de televiziune. N-am uitat nici campania prezidentialā si acuzatiile halucinante lansate pe piatā.

Într-atât ne-am obișnuit cu infamia, încât cei împroșcați cu noroi renunță să-i mai tragă la răspundere pe vinovați, de teama unor campanii de denigrare care le pot compromite definitiv imaginea publică și viitorul. Pentru o persoană publică, reputația este bunul cel mai de preț și cel mai ușor de murdărit.

Vă întreb, de aceea: cum le redăm demnitatea celor supuși oprobriului public prin "justiția televizată", dar pentru care instanțele pronunță în final verdictul "nevinovat"? Cum le redăm demnitatea și dreptul la propria imagine celor puși la stâlpul infamiei cu acuzații denigratoare, fără dovezi?

Pentru ca aceste practici mediatice toxice să înceteze e nevoie de o serie de gesturi publice, în primul rând spre CNA. Acesta trebuie să-și recapete rolul și misiunea de a fi "garantul interesului public", de a asigura " respectarea de către posturile de televiziune și radio a normelor privind informarea corectă, viața privată, demnitatea umană".

E nevoie de o recitire a Legii Audiovizualului, pentru că nimic din prevederile acesteia nu permite și nu justifică abuzurile la care asistăm în prezent. Vă reamintesc că Legea și Codul audiovizualului le impun "furnizorilor de servicii media să respecte libertăţile şi drepturile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine".

Un alt gest public trebuie îndreptat spre oamenii politici integri, nepătați, să-și apere cu fermitate demnitatea și reputația. Un altul, spre media, care să aibă ca scop curățarea spațiilor de emisie de limbajul injurios, penal.

Nu în ultimul rând, e nevoie de gesturi care să invite la un alt tip de limbaj public: convocări în fața comisiilor parlamentare de specialitate (mass-media și juridică), emisiuni la Societatea Română de Televiziune care să promoveze modele europene de bune practici în materie etc.

Este de la sine înțeles că niciunul dintre aceste demersuri nu va pune sub semnul îndoielii principiul fundamental al libertății presei, ci va întări dreptul publicului la o informare corectă.

România nu va putea fi resetată și reașezată pe principiile integrității și decenței fără un limbaj public civilizat, de tip european, și fără responsabilizarea celor care abuzează de libertatea cuvântului.

Legea audiovizualului

Art. 3

(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Codul audiovizualului

ART. 30

Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

ART. 31

În sensul prezentului cod, sunt considerate a fi de interes public justificat orice probleme, fapte sau evenimente care influenţează societatea sau o comunitate, în special cu privire la:

a) prevenirea sau probarea săvârşirii unei fapte cu incidenţă penală;

b) protejarea sănătăţii sau siguranţei publice;

c) semnalarea unor afirmaţii înşelătoare sau a unor cazuri de incompetenţă care afectează publicul.

ART. 32

(1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.

(2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.

ART. 41

(1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza:

c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.

ART. 42

(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.

(2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat.

(3) Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil.

PS: Am văzut titlurile presei care deformeaza grav chiar și această chemare la respectarea legii. Este regretabil".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel