Andi Cristea (PSD): România, avanpostul de apărare al NATO împotriva oricăror amenințări asupra teritoriului aliat

SURSA: Facebook Andi Cristea
SURSA: Facebook Andi Cristea

Andi Cristea, parlamentar PSD și candidat la alegerile europarlamentare, a făcut o declarație, în Parlamentului României, cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică și a 75 de ani de existență a NATO.

„În urmă cu 20 de ani, la 29 martie 2004, România a devenit membru al Alianţei Nord-Atlantice, cea mai importantă și puternică organizație politică și de securitate din istorie. Marcarea celor două decenii de la aderarea României la NATO precede aniversarea a 75 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington.  Acest moment a fost definitoriu după cel de-al Doilea Război Mondial, prin rolul său de afirmare a unității spiritului de apărare comună cu scopul de a prezerva democrația și valorile ei, și de descurajare a izbucnirii conflictelor care, timp de secole, au măcinat continentul european. 

Celebrarea a 75 de ani de NATO are loc în contextul în care spectrul războiului planează din nou asupra Europei, odată cu declanșarea războiului de agresiune ilegitim, ilegal și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Agresiunea rusă din Ucraina a demonstrat, odată pentru totdeauna, că Federația Rusă disprețuiește multilateralismul, principiile fundamentale ale Dreptului Internațional și ordinea internațională bazată pe reguli, drepturile omului și arhitectura internațională de securitate construită prin eforturi conjugate timp de mai bine de jumătate de secol. În cele două decenii de apartenență la NATO, România a confirmat rolul său important în consolidarea securității și promovarea stabilității, ca membru NATO. 

În ultimii ani, ordinea internațională bazată pe reguli este profund contestată de actori statali și non-statali, atât prin mijloace convenționale, cât și prin mijloace asimetrice și hibride, care țintesc fibra democratică a societăților și urmăresc să creeze diviziuni. Mediul global de securitate se află într-un punct de inflexiune, pe fondul unor conflicte armate internaționale, regionale și locale, agravate de factori multiplicatori precum schimbările climatice, presiunea economică și socială sau utilizarea cu scopuri maligne a tehnologiilor emergente și disruptive.

Pe parcursul ultimilor 20 de ani, NATO a fost mai puternică alături de România, iar România a crescut împreună cu NATO, în cadrul unui proces de continuă transformare și consolidare a eforturilor de apărare pentru a combate amenințările de securitate în continuă evoluție. 

Aniversarea a 20 de ani de apartenență la NATO prezintă oportunitatea unui bilanț de etapă al îndeplinirii unui obiectiv major al politicii externe a României post-1989: ruperea definitivă de moștenirea totalitarismului și revenirea la familia democrațiilor europene și euroatlantice. În același timp, consacră voința, angajamentul și determinarea României de a face parte din grupul statelor democratice care își apără securitatea și democrația în cadrul unei comunități fondate pe valori comune. 

Aderarea la NATO a crescut rolul și profilul României ca actor în domeniul apărării cu contribuții semnificative la nivel regional și global, prin participarea la un număr important de misiuni și operații NATO alături de Aliați și parteneri. Asumarea rolului de stat-pivot, precum și a celui de furnizor de securitate în cadrul arhitecturii transatlantice de securitate a condus la maturizarea edificiului național de apărare și a conferit un grad crescut de responsabilitate atât în ceea ce privește propria securitate, precum și securitatea Aliaților.

Onorarea de către România a angajamentului de a aloca 2% din PIB pentru Apărare reprezintă un reper important din această perspectivă.

Astfel, notăm crearea, alături de Polonia a formatului de consultări consolidate între Aliații de pe Flancul Estic al NATO, București 9, dar și a trilateralei pe probleme de securitate România-Polonia-Turcia. 

Eforturile României pentru descurajare și apărare s-au tradus printr-o continuă îmbunătățire a înzestrării și prin angajamentul privind cheltuielile de apărare, dar și prin eforturi conceptuale.

Concept Strategic din 2022 al NATO, care stabilește principalele repere ale acțiunii Alianței, consacră importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Aceste elemente au fost reiterate cu ocazia Reuniunii miniștrilor de externe ai statelor membre NATO care a avut loc la București în noiembrie 2022. 

Astfel, ca parte integrată a NATO, România a avut un rol definitoriu în consolidarea proceselor de descurajare și apărare la nivelul NATO, inclusiv prin operaționalizarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS), element-cheie al componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA). Aceste eforturi au fost combinate cu stabilirea mai multor comandamente NATO pe teritoriul național, în vederea coordonării eforturilor Aliate pe Flancul Estic al NATO și protejarea Alianței în integralitatea sa, Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO (HQ MNC – SE) de la Sibiu, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO de la București (HQ MND-SE), Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova (HQ MN BDE – SE).

În eforturile sale în domeniul securității și apărării, țara noastră a fost în permanență însoțită de ceilalți Aliați a căror solidaritate s-a manifestat pe tot parcursul acestor 20 de ani și cu cea mai mare intensitate în momentele de cumpănă ale securității țării noastre. Astfel, în contextul agresiunii ruse asupra Ucrainei, cea mai mare criză de securitate în zona euroatlantică cel puțin de la căderea comunismului, NATO a decis crearea de structuri de descurajare și apărare suplimentare, inclusiv în România, prin Grupul de Luptă condus de Franța la care au participat și continuă să participe și alți Aliați. Partenerul nostru strategic, SUA, și-a crescut, de asemenea, considerabil prezența militară în țara noastră pe fondul deteriorării semnificative a mediului de securitate din vecinătatea României.

România va continua să își consolideze capacitățile de apărare pe baza unui concept de securitate cuprinzător, în vederea menținerii ordinii internaționale bazate pe reguli. Ne vom menține determinarea și angajamentul pentru apărarea tuturor Aliaților împotriva tuturor amenințărilor, oricare ar fi sursa acestora. De asemenea, vom continua să ne îndeplinim toate  obligațiile în ceea ce privește dezvoltarea propriei noastre capacități de apărare, ca parte integrală a angajamentelor asumate prin Tratatul de la Washington.

România va continua să acționeze, de o manieră coerentă și predictibilă, pe baza celor trei elemente definitorii ale politicii sale externe și de securitate: apartenența la NATO și la Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii. România își va intensifica, totodată, eforturile pentru consolidarea cooperării NATO cu Uniunea Europeană, cu scopul de a crește eficiența acțiunilor celor două organizații și a sprijinului reciproc. 

La 20 de ani de la aderarea României la NATO, omagiem memoria militarilor români care au făcut sacrificiul suprem în numele democraţiei, libertăţii şi drepturilor omului, în misiuni desfăşurate sub drapelul NATO. Sacrificiul acestora va rămâne mereu în memoria noastră, iar prin eforturile noastre de apărare a Alianței și, implicit, a teritoriului național, vom duce mai departe amintirea lor. Reiterăm, totodată, respectul nostru profund pentru toți cei care au participat la misiunile asumate de România în cadrul NATO și le mulțumim pentru serviciul lor loial și onorant.

Apartenența României la NATO reprezintă o garanție a protecției cetățenilor români, care continuă să susțină într-o proporţie covârşitoare rolul determinant al NATO în mediul contemporan de securitate. Apartenența la NATO reprezintă, totodată, un factor de stabilitate al edificiului național, inclusiv în dezvoltarea democratică și în prosperitatea economică a societății românești.

În acest moment aniversar când sărbătorim avantajele apartenenței la cea mai de succes organizație politico-militară din istorie, ne gândim și la datoria noastră de a susține continuarea proiectului de extindere a zonei de valori și securitate în zona euroatlantică, care a adus României atâtea beneficii în ultimii 20 de ani. Este responsabilitatea noastră să continuăm să sprijinim Ucraina pentru a-și menține independența, suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresorului rus și să sprijinim aspirațiile legitime ale altor state vulnerabile din vecinătatea noastră, ca Republica Moldova și Ucraina, de a trăi în democrație, securitate și prosperitate.

Într-un context de securitate în continuă schimbare, România va continua să fie avanpostul de apărare al NATO împotriva oricăror amenințări asupra teritoriului Aliat, respectând angajamentele asumate și depunând eforturi constante pentru apărarea valorilor comune care constituie cheia de boltă a NATO: democrația, libertățile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept”, a zis Andi Cristea (PSD).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel