Andi Cristea, europarlamentar PSD: A fost declanșată o campanie de fake news

ANDI CRISTEA
ANDI CRISTEA

Andi Cristea, europarlamentar PSD, a încercat, prin intermediul unui mesaj publicat în mediul online, să aducă claritate analitică, într-un moment tensionat.

”Problema societății românești actuale e că, intrând în logica "divide et impera", nu mai ne păstrăm logica și cultura dialogului și doar ne grupăm în funcție de emoții. O să încerc, conștient fiind de doza de subiectivitate a fiecăruia, inclusiv a mea, să aduc puțină claritate analitică.

În primul rând, orice discuție despre evenimentele din 10 august trebuie să înceaptă cu un recurs la fapte. Faptele, și nu retorica propagandistă, sunt cele care contează cu adevărat. Să vedem, deci, care au fost faptele:

o Pe 10 august a fost anunțat un protest al românilor din diaspora. Deși a fost anunțat ca un protest al Diasporei, nimeni – atenție, nimeni – nu și-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru că el urma să se termine în violențe.

o Despre această evoluție a lucrurilor au vorbit mai mulți susținători ai președintelui Iohannis, ai Opoziției politice, dar și reprezentanți ai #Rezist. Nu are rost să aducem dovezi, este plin internetul de atenționări prin care participanții la miting erau sfătuiți să nu vină cu copii în Piață, dar și de chemări la violențe, respectiv la răsturnarea puterii politice.

o În ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violență din partea unor grupuri răzlețe de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu în spatele protestatarilor pașnici și au încercat să determine masa de oameni să forțeze dispozitivele jandarmilor.

o Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulțimea și pentru a nu permite escaladarea violențelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termină mult mai grav.

o Chiar în toiul acțiunilor jandarmilor, președintele Iohannis a catalogat acțiunile jandarmilor ca fiind brutale. Atenție, președintele nu avea la acea oră informațiile operative complete ca să se pronunțe atât de categoric pe acțiunile jandarmilor. Și cu toate astea a făcut-o. De ce? Pentru a asmuți și mai mult valul protestatar. Omul ar face orice pentru un procent în plus în sondaje, inclusiv să răstoarne ordinea de drept, deși clamează că e fanul statului de drept.

Ce s-a întâmplat a doua zi

o A doua zi, o serie de canale media au declașnat un atac isteric la adresa Jandarmeriei și a altor instituții ale statului. Din nou, de dragul de a călări emoția și fără a face comparații cu situații similare din țări UE-NATO. Surpriză, incepând cu 11 august, Klaus Iohannis, dar și alți lideri politici de din Opoziție (Orban, Cioloș, Barna) au acuzat acțiunile Jandarmeriei. Mai mult, președintele a cerut Procuraturii Generale - nici mai mult, nici mai puțin - o anchetă pentru condamnarea abuzurilor jandarmilor! Vă imaginați în ce țară normală un președinte s-ar fi antepronunțat în legătură cu culpă unei instituții înainte de finalizarea anchetei propriu-zise. Din nou, orice pentru un procent în sondaje.

Fake news în presa internațională

o Tot începând cu 11 august, a fost declanșată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presa internațională. S-au folosit diverse declarații ale unor reprezentanți ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autoritățile din România. În realitate, aceste poziții nu au fost unele oficiale.

• Acest recurs la faptele întâmplate în 10 august este foarte important, deoarece de atunci și până astăzi asistăm la încercarea de a distorsiona realitatea și de a manipula opinia publică. Desigur, fiecare tabără va crede prioritar ce spun ai săi, dar să nu abandonăm bunul simt și logica, să nu sacrificăm adevărul, datorăm aceasta anului Centenar și viitoarei Președinții Românești a UE, dar mai ales, datorăm asta, tuturor românilor. Rog iubitorii de manipulare să nu uite că nu ne putem juca în ani cheie cu imaginea și credibilitatea țării, cu toții avem de suferit. PSD nu e un partid perfect, nu există partide perfecte, dar are dreptatea, inclusiv în plan social, prin creșteri legitime de salarii și pensii, mereu pe agendă. Iar coeziunea socială depinde de noi toți”, a transmis europarlamentarul Andi Cristea.

*intertitlurile aparțin redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel