Anca Dragu: Nu există motiv ca România să ajungă la un acord cu FMI

Într-un interviu pentru hotnews.ro, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a vorbit despre modificările taxelor și impozitelor, legea dării în plata, IRS-ul american și posibilitatea unui acord cu FMI.

Întrebată dacă vor exista modificări în ceea ce privește taxele și impozitele, Dragu a răspuns: "Avem în vedere clarificarea taxelor și impozitelor pe care contribuabilii trebuie să le plătească în cursul acestui an, avem în vedere elaborarea și publicarea, în scurt timp, a unor ghiduri care să prezinte, pe categorii de contribuabili, persoane fizice, PFA, PFI, persoane juridice și pe categorii de tipuri de venit ce are fiecare de plătit, la ce dată. Deci cred că foarte important în acest moment este să facem ca acest Cod Fiscal să fie funcțional și oamneii să se descurce foarte bine prin el. Sunt legi foarte ample, codul și normele și avem nevoie de ceva timp cu toții pentru a le digera și implementa."

În ceea ce privește legea dării în plata, ministrul a spus că această lege trebui să țină cont de cazurile sociale, dar nu mai mult de atât.
 
"Am remarcat că 90% din creditarea imobiliară, rezidențială, din ultimii ani s-a datorat programului Prima Casă. Cu siguranță, dacă Prima Casă nu va fi exceptată, creditul imobiliar prin Prima Casă va avea de suferit și, ca atare, sectorul, într-adevăr. Um impact e greu de estimat, dar, cu siguranță, va avea impact asupra PIB-ului, deoarece ponderea construcțiilor în PIB este de 7,4% la formarea PIB."
 
ANAF - IRS
 
"Anul acest vom avea, pentru ANAF, câteva misiuni de asistență tehnică, două din partea FMI și una din partea IRS. În aceste misiuni de asistență tehnică se vor discuta cele mai bune măsuri pe care să le ia Fiscul în acest an și în anii următori. În acest moment vom începe discuțiile despre o abordare holistică despre cum se poziționează Fiscul în economie și, practic, o evaluarea exhaustivă a instituției", a susținut Anca Dragu.
 
Cât despre un nou acord al României cu FMI-UL, ministrul a declarat că nu există motiv ca țara noastră să ceară ajutorul instituției.
 
"România este țară membră FMI, avem aceste evaluări anuale, articolul 4, tocmai s-a încheiat o misiune de evaluare în cadrul articolului 4. Considerăm că în acest moment nu există motiv pentru a avea un acord de finanțare și un program economic cu Fondul Monetar Internațional", a încheiat aceasta.
 
 




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel