Analizele anuale obligatorii pe care ar trebui să le facem. Boantă: Trebuie să ajutăm pacientul

Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)

Care sunt analizele anuale obligatorii, importanța realizării acestora, dar și riscul la care se expun cei care nu ajung, la timp, la medic. 

”Multe dintre analize sunt comune, diferă doar de afecțiunile în sfera genitală, iar la bărbați, cele legate de prostată”, ne-a explicat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, specialist Medicină de familie Sanador. 

”În rest, 'bateria' este destul de comună pentru ambele sexe. Copiii au nevoie de o atenție mai sporită, în sensul că vrem să le verificăm necesarul de nutrienți,  de vitamine, de minerale, mai ales la cei care au probleme cu diversificarea sau care chiar nu mănâncă. Copiii sunt destul de mofturoși, nu ca noi adulții. Sunt mulți care nu vor carne, care nu primesc legumele sau fructele și atunci, cumva, trebuie noi să îi evaluăm și să găsim respectivul deficit”, a precizat medicul. 

Care sunt analizele obligatorii 

Potrivit dr. Boantă setul obligatoriu, indiferent de sex, vizează analiza sângelui, funcțiile ficatului și rinichilor, precum și screeningurile. 

”Hemoleucogramă, cu formula leucocitară, ca să vedem clar nivelul hemoglobinei, hematocritul, numărul de leucocite, numărul de eritrocite, de trombocite și subpopulațiile de leucocite, și ne dă o evaluare totală a sângelui nostru.  

Toți vrem să fim puternici și să avem energie, partea de fier: sideremia, care înseamnă fierul plasmatic și rezerva de fier hepatică - feritina serică.   

La factorii de inflamație includem viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), proteină c reactivă, fibrinogen - ne dau o evaluare a unei eventuale infecții/inflamații în corpul nostru.

Funcția rinichilor și dozăm: ureea, creatinina, acidul uric.

Funcția ficatului: transaminazele (TGO, TGP), iar în cazul domnilor, dar nu numai, gama GT, care ne arăta un consum depășit de alcool”, a mai spus medicul. 

În privința analizelor ”pe vârste”, dr. Boantă a precizat că persoanelor de peste 40 de ani le este recomandat realizarea unui profil lipidic - lipide totale, colesterol, trigliceride, fracțiuni de colesterol (HDL, LDL). Dacă acestea sunt crescute, în mod automat trebuie instituit tratament.

Citește continuarea articolului pe DC Medical  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel