Analiză tranșantă a unui psiholog: Ce arată discursul lui Antonescu? ”Priviți imaginile fără sonor!”

Psihologul Hanibal Dumitrașcu a ”tradus” pentru DC News limbajul nonverbal al lui Crin Antonescu la  conferința de presă în care a anunțat ruperea USL. Liderul PNL a anunțat decizia Delegației Permanente de retragere a miniștrilor liberali din Guvern, ca răspuns la refuzul lui Victor Ponta de a-l accepta ca vicepremier pe Klaus Iohannis.

”Am văzut un Crin Antonescu extrem de agitat, ne-a declarat prof. Hanibal Dumitrașcu. Agitat și nesigur. De câte ori nu ești sigur pe tine, ca politician, ataci cu ironii acide. Mie mi s-a părut lipsit de demnitate, de forță. Nu a avut solemnitate discursul, împănat cu glumițe și atacuri fără miză, meschine, la personaje secundare, în raport cu dimensiunea momentului. Când îți anunți independența trebuie să dai un mesaj de suveranitate, de măreție. Nu să fii ca un copil care se ceartă în curtea școlii. Nu îți verși năduful. Pari un iobag care a reușit s-o șteargă de pe moșie, suduindu-l pe boier, nu un cetățean care se eliberează onorabil, cu arma în mână”.

Cum a fost receptat discursul, care este imaginea, dincolo de cuvinte, l-am întrebat pe profesor?

”Aveți dreptate, mesajele verbale s-ar putea să prindă, la unii, să nu treacă, la alții. Să spunem că sunt eu subiectiv atunci când mă refer la conținut. Poate alții receptează  diferit discursul, ironiile, atacurile. Dar limbajul nonverbal are aceeași semnificație pentru toți. E dincolo de cuvinte. Mai important decât ceea ce spui este ceea ce transmiți prin limbajul corpului, prin discursul mimico-gestual. Dați televizorul fără sonor și priviți discursul lui Antonescu. O să vă frapeze cât de mult dădea din mâini, cum se agita, cum întorcea capul de la stânga la dreapta, cum se apleca în față și în spate. Se freca la nas, la ochi, își aranja permanent haina...Agitația interlocutorului îți induce și ție o stare de agitație, de nesiguranță, apare neîncrederea în discursul acestuia. Nu știi ce îți ascunde, de ce este atât de nesigur pe el, poate te minte, poate te păcălește, cam astea sunt senzațiile pe care, instinctiv, le induce publicului un vorbitor agitat. Normal că nu este ușor să ieși de sub imperiul unei tensiuni evidente. Era un moment greu, dar nu ceva care pică din senin, care te surprinde. A fost prea multă emotivitate, care a diluat discursul. Chiar dacă erau multe argumente raționale, s-au diluat, nu au fost puse în valoare de discurs. Nu convingi pe nimeni că ai dreptate, fiind agitat și agresiv”.

Dar cum?

”Ce aș fi făcut eu? L-aș fi lăsat doar pe Iohannis să vorbească, toată conferința de presă. Acesta s-a arătat, până acum, calm, imperturbabil, a dat impresia unui discurs solemn, chiar și atunci când anunța fapte banale. Mai ales într-un moment atât de dramatic, istoric, aș zice, nu mergeau nici glumițele ieftine și ironiile agresive, nu era bine primită agitația mimico-gestuală,  pe care a prezentat-o în exces Crin Antonescu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel