ANAF, reacție la amenda primită pentru publicarea "listei rușinii"

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că va contesta sancțiunile aplicate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) și susține că, de fapt, amenda nu are ca obiect abateri privind legalitatea publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale, ci probleme de ordin tehnic privind modalitatea publicării, se arată într-un comunicat al ANAF, potrivit Agerpres.

"ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanțe fiscale, a respectat drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalității publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale. În schimb, ANSPDCP susține că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320, pe alt site de internet decât propria pagina și informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001", se menționează în comunicatul citat.

În acest context, Agenția anunță că va contesta amenda (ANSPDCP) și va continua să respecte toate obligațiile legale.

În plus, ANAF precizează că, prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorități și instituții ale administrației publice și evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național.

Cu privire la publicarea unor date neactualizate, în comunicat se subliniază faptul că, înainte cu o lună de îndeplinirea obligației de publicare, ANAF a anunțat public și a transmis notificări contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor. 'Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situației fiscale', se mai arată în comunicat.

Citește și: ANAF, amendată pentru că a publicat Lista datornicilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel