Ana Iorga-Radu Paraschivescu (Digi 24). Polemica se încinge după concedierea jurnalistei Ana Iorga

Un mesaj postat pe o rețea de socializare a fost suficient pentru a stârni un conflict între Ana Iorga Mihail și Radu Paraschivescu. După ce Ana Iorga Mihail a fost concediată pentru că l-a "taxat" pe Radu Paraschivescu pentru o greșeală tehnică din cadrul emisiunii "Pastila de limbă", acum noi detalii ies la iveală.

VEZI ȘI: EXCLUSIV. Un alt jurnalist Digi24 face dezvăluiri: Așa arată...

Pe de-o parte, Radu Paraschivescu spune că fosta sa colegă de la Digi24 este rău-intenționată, eroarea fiind una de ordin tehnic care nu ar trebui să i se atribuie. Pe de altă parte, Ana Iorga Mihail a făcut noi precizări pentru DC News despre polemica iscată din cauza mesajului postat pe Facebook.

Iată ce a spus Ana Iorga Mihail pentru DC News:


"Oricât m-aş strădui să tratez cu seriozitate „dojana" pe care încearcă să mi-o administreze ultragiatul domn Radu Paraschivescu, întreaga sa demonstraţie rămâne în registrul comediei mărunte. Aflu, astfel, că domnul Paraschivescu „dezvăluie" ceva ce eu am spus deja în relatarea mea: că nu în discursul dumnealui a apărut greşeala de limbă, ci grafic, pe „cartonul" explicativ. Totuşi, emisiunea e un întreg, iar domnul Paraschivescu poartă răspunderea întregului produs. Pentru că dumnealui este un intelectual cu atâtea publicaţii la activ, ar trebui să ştie că autorul este răspunzător pentru coerenţa operei sale.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV: Ana Iorga Mihail, de la Digi24, a fost concediată din cauza unui mesaj postat pe Facebook


Un scriitor nu poate da vina pe corector sau pe editor pentru greşelile de exprimare din cartea sa. Dacă tot şi-a dorit cu atâta ardoare să realizeze o emisiune dedicată exprimării corecte, ar fi fost bine să fi dus demersul, cu răbdare, până la capăt, verificând produsul finit. Înţeleg graba cu care emisiunea a fost lansată (era nevoie probabil ca proiectul meu să fie înlocuit cât mai repede), însă asta nu justifică lipsa de interes pentru exactitatea mesajului, care era alcătuit atât din explicaţia rostită de domnul Paraschivescu (corectă), cât şi din cartonul cu explicaţia scrisă (greşită). Un privitor neavizat, care chiar vrea să înveţe, rămâne derutat după ce urmăreşte argumentaţia. Nu trebuie să-i explic eu domnului Paraschivescu puterea cuvântului scris: degeaba spunem corect, dacă omului îi este oferită în scris varianta greşită. Cred că este mult sub nivelul domnului Paraschivescu să se ascundă în spatele unei greşeli tehnice: datoria de a verifica exactitatea produsului finit îi aparţinea domniei sale. Spun asta tocmai din perspectiva omului de televiziune. În plus, nu era vorba despre o ştire de ultimă oră, redactată rapid, sau despre o emisiune dedicată gătitului, automobilelor sau sportului: o greşeală de scriere într-o emisiune dedicată exprimării corecte este nepermisă. Altminteri, degeaba v-aţi mai apucat.

Nu am căderea eu să judec calitatea cărţilor şi a articolelor domnului Paraschivescu. Are probabil un public care îi gustă producţiile. Mi se pare însă amuzantă avalanşa de cifre: nici prin gând nu-mi trece să mă bat cu domnul Paraschivescu la numărul de cărţi şi de articole. Şi, mărturisesc, nici nu pot spune că invidiez producţia culturală a acestuia. Chestiune de gust. Regret însă că domnul Paraschivescu a coborât nivelul discuţiei de la principii la persoane. Eu am semnalat o greşeală reală care cădea, în mod firesc, în răspunderea acestuia şi am relatat felul în care am fost „pedepsită" pentru o simplă ironie publicată pe Facebook. Din ce văd, însă, domnul Paraschivescu trece în registrul insultei. Scrie dumnealui cum că mi-ar fi fost „extirpată buna-credinţă". Mă pot întreba, la rândul meu, dacă a existat vreodată bună-credinţă la cineva care a acceptat să preia din mers, fără nicio urmă de remuşcare, un proiect la care altcineva lucra deja. Nu vă pot lăsa să mă dojeniţi, domnule Paraschivescu.

Am muncit mult şi am făcut totul cu bună-credinţă şi fără sprijinul cuiva. Am observat cu amuzament că vă dojeniţi şi telespectatorii: pentru asta, nu ar fi rău să vă asiguraţi că, măcar de acum înainte, textele prin care le împărtăşiţi cunoştinţele dumneavoastră sunt corect scrise în limba română. Şi un ultim detaliu: poate că nu am scris la fel de multe cărţi şi poate că nu am un umor la fel de rafinat ca dumneavoastră. Dar vă pot surclasa în orice moment, de exemplu, la rostirea unui text în faţa unei camere de luat vederi. Nu voi atinge niciodată înălţimile dumneavoastră intelectuale, dar poate că reuşesc să explic anumite lucruri cu mai multă coerenţă şi cu mai multă cursivitate decât dumneavoastră. Puteţi domni suveran în domeniul literelor, nu vă ameninţă nimeni. Încercaţi totuşi să acceptaţi că şi pentru televiziune e nevoie, dacă nu de talent, măcar de niţică pricepere. Pe care dumneavoastră nu o aveţi. Şi nici măcar nu e o tragedie în asta: nu trebuie să fim buni chiar la toate", a spus Ana Iorga Mihail pentru DC News.

Radu Paraschivescu (Digi24) vorbește despre concedierea Anei Iorga Mihail

"DC News a publicat ieri, 18 iulie, un interviu cu Ana Iorga Mihail în care fosta angajată a postului Digi24 explica de ce a fost concediată. Ana Iorga Mihail (AIM) tricotează o poveste din care reiese că aș fi "un om care nu are competențe lingvistice" și care, după părerea dumisale, face deservicii publicului. Altfel spus, că "faultează limba română" într-o emisiune TV, "Pastila de limbă", care se ocupă chiar de greșelile de limbă și de exprimare. Postarea de pe Facebook a AIM (8 iunie 2014) asta susține. Realitatea este cu totul alta și prezintă o AIM căreia i-a fost extirpată buna-credință.

AIM îmi reproșează o eroare de limbă pe care NU am comis-o. Cine vede emisiunea "Pastila de limbă" din data de 8 iunie 2014 ("Ce-i cu astea" vs. "ce-s cu astea") se convinge repede. Există acolo o scăpare a celor de la grafică, dar asta nu e vina mea. În ce mă privește, explicația pe care am livrat-o (însoțită de patru exemple) a fost corectă din toate punctele de vedere. AIM a lucrat într-o televiziune și știe bine că realizatorul unei emisiuni nu redactează cartoanele însoțitoare. Că ele cad în răspunderea altcuiva.

În plus, AIM (ca toți cei care au urmărit emisiunea) m-a auzit și m-a văzut dând explicația corectă. Nu o dată, de mai multe ori. Repet: cine vede emisiunea se dumirește pe loc. Digi24 i-a cerut Anei Iorga Mihail să retragă acea postare pentru simplul motiv că distorsiona grav realitatea, nu din alt motiv. AIM a refuzat. Știu de ce: fiindcă i-am fost preferat pentru realizarea unei emisiuni despre greșelile de exprimare din limba română.
AIM îmi reproșează că nu am competențe lingvistice. Nu am, e adevărat. Sunt un biet filolog care a scris șaisprezece cărți (dintre care câteva despre proasta vorbire a limbii române), a tradus șaptezeci și cinci, a redactat cam o mie și are peste două mii de articole în presă. Alte competențe nu am. AIM consideră că singurul domeniu în care aș putea rosti păreri valabile e fotbalul, motiv pentru care își produce mistificarea care mă are ca țintă în registrul peluzei. Cam așa arată tabloul de fapt", a explicat Radu Paraschivescu pentru DC News.


Amintim că Digi24 a concediat în ultimele zile doi jurnaliști, Cristi Citre și Ana Iorga Mihail, pentru postările acestora de pe paginile personale de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel