EXCLUSIV  Ambuteiaje trafic. Negoiță: ”Problema s-ar rezolva”. Stat model pentru România, economii masive

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a vorbit la DC NEWS despre digitalizarea din administrație.

Negoiță a dat exemplul Estoniei, cel mai digitalizat stat din lume. Primarul a punctat și beneficiile pe care digitalizarea le-ar aduce, precizând că Estonia economisește anual 2% din PIB, dar a rezolvat și problema traficului prin digitalizare și îndepărtarea birocrației.

„Am fost în Estonia, în vizită, acum un an. Am avut un birou al Comitetului Regiunilor la Tallinn, în Estonia. Am văzut sistemul din Estonia, am văzut cum trebuie să fie informatizat un sistem public. Estonia este cea mai digitalizată țară din Uniunea Europeană și din lume!

Dacă se poate la două milioane (nr. populația aproximativă a Estoniei), credeți-mă că se poate și la 20 de milioane! Vă asigur de această chestiune! Sistemul suportă, putem să facem treaba aceasta.

Am fost și acum, în vizită oficială, cu colegii din Asociația Municipiilor. Ei economisesc în fiecare an, 2% din PIB, doar prin faptul că au debirocratizat. Nu vezi trafic în Estonia! Ne plângem cu toții de trafic, dar punem cetățeanul să meargă de cinci ori la primările sau la orice altă instituție pentru un document. Pierde vremea, crează trafic, poluare și costuri enorme.

De ce nu le facem online? De ce nu le face de acasă, din mașină sau de la restaurant? Așa văd eu viitorul. Din restaurant, am o problemă de rezolvat, am intrat pe telefon, pe site-ul primăriei, am accesat aplicația și am rezolvat problema. Răspunsul de la Primărie vine tot online. Acesta e viitorul, spre acest lucru tindem. Încurajăm plata online pentru că este foarte ieftin pentru noi, dar și pentru cetățeanul de acasă, pentru contribuabil. De ce să se deplaseze, să stea la coadă, să întreținem cu bani mulți sedii și personal plătit care să facă așa ceva. După digitalizare noi facem și reforma instituțională”, a precizat Robert Negoiță la DC NEWS.

Iată răspunsul primarului:

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel