Ambasadorul Franței: Parteneriatul Strategic e foarte dens, trebuie periat

Philippe Gustin
Philippe Gustin

Ambasadorul francez, Philippe Gustin,  a afirmat pentru RFI, că Franța a propus partenerilor români un nou Parteneriat Strategic ”extrem de operațional”, documentul ”periat” nefiind mai mare de două pagini, având în vedere că cel semnat în 2008 e foarte dens.

Întrebat ce este de făcut în legătură cu parteneriatul trategic între Franţa şi România, despre care preşedintele Traian Băsescu afirma recent că acest parteneriat nu şi-a atins “parametrii funcţionali”, amabasadorul Franței la București, Philippe Gustin, a răspuns: ”Cred că partenariatul strategic, semnat în 2008, s-a dorit foarte vast, a vrut sa cuprindă toată problematica relaţiilor bilaterale între Franţa şi România. E un document care are mai mult de patru ani, care e foarte dens. Am propus partenerilor români – şi ei au acceptat - să îl curăţăm puţin. Trebuie păstrată filozofia parteneriatului, dar el trebuie periat şi trebuie să ne fixăm obiective foarte clare ca mijloace şi ca timp. E ceea ce facem acum cu partenerii români. În final, documentul nu trebuie să depăşească două pagini, faţă de cele 18 sau 20 care există în prezent. Trebuie să existe şi clauze de revizuire pentru a ne asigura că lucrurile au fost bine făcute. Astăzi, Franţa – prin intermediul meu – a propus un document care nu depăşeşte două pagini, iar autorităţile române îl analizează. Sper ca acest document să fie încheiat până la sfârşitul anului. Obiectivul nostru este de a părăsi zona marilor declaraţii şi de a avea un document extrem de operaţional”, a precizat diplomatul francez.

Potrivit ambasadorului Franței la București, parteneriatul revizuit ar trebui să se axeze pe trei domenii prioritare.

”Sunt domeniile din planul meu de acţiune pe care l-am anunţat pentru următorii trei ani. E, în primul rând, vorba despre dezvoltarea economică, unde avem sectoare privilegiate ca energia, agricultura, sănătatea, industria apărării. Mai e vorba apoi depre politica noastră culturală, educativă, universitară, care trebuie dinamizată, într-un cadru francofon. În fine, toate acestea trebuie să se articuleze perfect cu politica europeană pe care o ducem, fie că e vorba despre Schengen sau MCV”, a punctat Philippe Gustin.

Președintele Traian Băsescu a apreciat în cadrul discursului susținut cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, la 4 septembrie, că Parteneriatul Strategic dintre România și Franța nu şi-a atins ”parametrii la care ar putea fi ridicat”.

”Parteneriatul cu Franţa, aici trebuie să recunoaştem că el nu şi-a atins parametrii la care ar putea fi ridicat şi îmi propun ca în perioada următoare, împreună cu guvernul, cu Ministerul de Externe, să ridicăm nivelul de funcţionalitate al acestui parteneriat”, a declarat Traian Băsescu..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel