Ambasadorul american la OSCE, despre amendamentele Codului Penal: Vor slăbi...

Daniel B. Baer OSCE
Daniel B. Baer OSCE

Recentele amendamente ale Parlamentului de la București la Codul Penal au stârnit îngrijorarea Statelor Unite, a declarat, joi, ambasadorul american Daniel B. Baer, în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena. Diplomatul a avertizat că ratificarea acestor modificări va duce la slăbirea statului de drept în România.

"În urmă cu aproape un sfert de secol, România a avansat rapid, devenind o democraţie modernă şi integrată în comunitarea euroatlantică. România a făcut progrese remarcabile, ceea ce face ca introducerea noii legislaţii să fie şi mai îngrijorătoare. SUA sunt îngrijorate de recentele amendamente ale Parlamentului la Codul Penal, care îi scutesc pe oficialii aleşi de investigaţiile anticorupţie şi conflicte de interes", a declarat Daniel B. Baer, potrivit ziarului Gândul.

Totodată, ambasadorul american la OSCE a ținut să atragă atenția la ce riscuri se expune România dacă modificările Codului Penal vor fi ratificate: "Am luat notă de faptul că aceste amendamente au fost adoptate fără consultare publică sau dezbatere şi fără ca autorităţile juridice sau societatea civilă să îşi exprime punctul de vedere. Dacă vor fi ratificate, aceste amendamente vor reduce transparenţa şi vor slăbi statul de drept prin restrângerea investigaţiilor de corupţie ale DNA şi ale altor autorităţi", a mai spus Baer.

În continuare, diplomatul american a făcut apel la Parlamentul României şi la alte instituţii guvernamentale "să reconsidere această iniţiativă şi să se asigure că legislaţia României respectă angajamentele luate de România în cadrul OSCE privind statul de drept şi buna guvernare".

Daniel B. Baer, despre difuzarea colindului antisemit la TVR

O altă temă a declarației lui Daniel B. Baer, în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena, a fost difuzarea colindului antisemit de către TVR.

"Am luat notă, de asemenea, de faptul că la 5 decembrie postul public de televiziune TVR a transmis un cântec antisemit, care chema la arderea evreilor, prezentat drept un colind tradiţional românesc de Crăciun. Salutăm condamnarea acestui cântec de către Ministerul român de Externe şi aprobăm măsurile luate de oficialii români pentru a respinge astfel de acte de intoleranţă şi pe cei care le propagă şi pentru a se asigura că (astfel de acte) nu se vor mai repeta niciodată", a declarat ambasadorul american, precizând că "protejarea minorităţilor şi combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi a tuturor formelor de intoleranţă sunt esenţiale pentru îndeplinirea angajamentelor OSCE".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel