Amânarea ratelor la bănci-ce a cerut BNR. Se aplică și celor care nu au probleme cu salariul?

 

Amânarea plății ratelor nu riscă să blocheze sistemul bancar, paralizând întreaga economie, l-am întrebat pe Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR? Vor fi amânate și ratele celor care nu au probleme cu șomajul sau cu reducerea salariilor, cum sunt cei din administrație și serviciile publice? Cât timp va fi aplicată măsura: 6 luni sau 9 luni?

”Decizia o ia, mâine, guvernul, ne-a răspuns Adrian Vasilescu. Întrebarea care s-a pus a fost, într-adevăr, cât timp ar trebui să fie asigurate condiții de ușurare a vieții pe perioada de criză și după ce trece pericolul medical. Mâine se va da OUG, iar guvernul stabilește termenii și condițiile. Pot să vă mărturisesc că în discuțiile cu Banca Națională, aceasta a cerut guvernului ca scutirea să se aplice doar la cerere. Sunt persoane care nu vor dori să-și  amâne plata ratelor, care nu suferă reduceri de venituri sau care consideră că nu au cheltuieli care le depășesc posibilitățile de achitare a creditelor”, a răspuns Vasilescu.

Nu va fi afectat sistemul bancar?

”Toată economia și toată țara suferă dacă este afectat sistemul bancar. Dar, măsurile la care facem referire au fost la nivel european. Strategia este să acționezi în amonte,să nu lași să se acumuleze credite care nu mai pot fi rambursate. În perioada crizei financiare s-au făcut constatări în aval: am constatat că peste 30% dintre credite nu se mai întorceau, iar băncile au fost obligate să facă provizioane, ceea ce le-a obligat să blocheze sume uriașe, care au dispărut din economie. Acum, s-a plecat de la ideea că măsurile anticipative vor evita acest risc (care ar putea ajunge chiar la 40-50%). Deci, băncile sunt scutite de provizioane, nu vor avea cheltuieli, veniturile din dobânzi, chiar dacă nu se încasează pot fi trecute în contabilitate. Marea ușurare pentru sistem este că nu vor fi provizioane, care au afectat puternic sectorul bancar în cei patru ani ai crizei anterioare”, a spus Adrian Vasilescu.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel