Altfel de eroi. Destine tragice: Câinii dresaţi pentru a îi ajuta pe oameni

Fabiano Ettorre, stapanul lui Kaos
Fabiano Ettorre, stapanul lui Kaos

Câinii care sunt crescuţi şi dresaţi pentru a îi ajuta pe oameni au parte uneori de destine tragice.

Kaos, un ciobănesc german care a participat la operaţiunile de salvare demarate în Italia în 2016 după devastatorul seism din Amatrice, a murit otrăvit weekendul trecut, iar Sombra, o femelă din aceeaşi rasă canină şi care a găsit 10 tone de cocaină în Columbia, a fost nevoită să renunţe la cariera sa de câine-poliţist după ce un periculos cartel al drogurilor a pus pe capul ei o recompensă de 70.000 de dolari, relatează presa internaţională.

Potrivit agenţiei de presă italiene ANSA, Kaos, un ciobănesc german care a salvat mulţi oameni rămaşi captivi sub dărâmături după seismul produs în 2016 în Amatrice, a fost găsit otrăvit de stăpânul său Fabiano Ettorre weekendul trecut. Giulia Grillo, ministrul Sănătăţii din Italia, şi-a exprimat mâhnirea luni în legătură cu această veste. 'Am aflat cu mare tristeţe vestea despre otrăvirea lui Kaos, câinele erou din Amatrice. A fost un act îngrozitor şi nejustificat. În colaborare cu doi dintre colegii mei, ministrul Sergio Costa (ministrul Mediului) şi Alfonso Bonafede (ministrul Justiţiei), lucrez acum pentru a implementa pedepse mai dure împotriva acestor crime odioase care sunt comise de infractori lipsiţi de inimă', a scris Giulia Grillo pe Facebook.

Căţeluşa Sombra din Columbia, care, datorită mirosului ei deosebit de fin, a reuşit să depisteze o cantitate record de droguri în cariera ei de câine poliţist care a lucrat cu brigada antidrog din această ţară sud-americană, a fost nevoită să fie mutată în altă regiune pentru propria ei siguranţă, potrivit BBC. Potrivit unor surse, cartelul drogurilor Urabenos a pus pe capul ei o recompensă de 200 de milioane de pesos (70.000 de dolari), întrucât Sombra a descoperit aproape 10 tone de cocaină, pe care membrii acestei bande doreau să o comercializeze.

Sombra, însoțită de ofițeri

Urabenos este considerată cea mai puternică organizaţie criminală din Columbia. Sombra a fost mutată din cartierul general al bandei pe aeroportul din Bogota. Acel aeroport internaţional este considerat un mediu mai sigur pentru ea, întrucât se află în afara zonei de influenţă a cartelului, însă ofiţerii antidrog nu vor să îşi asume riscuri: pe lângă îngrijitorul ei, Sombra este de acum însoţită de mai mulţi poliţişti suplimentari care îi asigură securitatea în timpul misiunilor ei de patrulare.

În vârstă de şase ani, Sombra a lucrat iniţial în porturile columbiene de pe coasta atlantică, inclusiv în Turbo, un oraş de unde tone de cocaină sunt expediate cu ajutorul unor bărci cu motor de mare viteză şi, uneori, cu submarine, spre America Centrală şi, de acolo, spre Statele Unite. Sombra a mirosit şi a depistat 5,3 tone de cocaină în Turbo şi, recent, a găsit un alt depozit de 4 tone de cocaină ascuns în lăzi cu piese de schimb pentru automobile, destinate exportului. În total, Sombra a luat parte la peste 300 de operaţiuni alături de brigăzile antidrog columbiene.

Pierderi financiare suferite de cartelul columbian

Cea mai mare parte a traficului de droguri din această ţară este controlat de Urabenos, un cartel cunoscut şi sub numele de Clanul Usuga sau Clanul Golfului. Liderul carterului, Dairo Antonio Usuga, cunoscut şi sub porecla de Otoniel, este unul dintre cei mai căutaţi oameni din Columbia.

Nu este ceva neobişnuit pentru cartelul Urabenos să ofere sume de bani pentru eliminarea acelora care îi pun piedici. În 2012, Poliţia columbiană a găsit fluturaşe semnate de membrii cartelului, ce ofereau 500 de dolari oricărei persoane care ucide un poliţist. Suma mult mai mare oferită de Urabenos pentru uciderea căţeluşei Sombra demonstrează pierderile financiare suferite de cartelul columbian din cauza nasului fin al patrupedului. Sombra a lucrat cu ofiţerii antidrog columbieni încă de când era pui, iar drogurile pe care le-a descoperit graţie mirosului ei au dus la arestarea a 245 de suspecţi.

Vezi și: Câine poliţist, ameninţat cu moartea. Recompensă de zeci de mii de euro, pusă pe capul lui

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel