Alitalia în insolvență. Lufthansa, pe fir pentru preluare

Compania aeriană italiană Alitalia SpA a început pentru a treia oară în ultimii zece ani procedura de insolvenţă, după ce angajaţii au respins planul de recapitalizare de două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), care prevedea o reducere a salariilor de 8% pentru personalul de zbor, precum şi eliminarea a 1.700 de posturi în cazul personalului de la sol, transmit Bloomberg şi DPA. 

Acţionarii Alitalia au votat în unanimitate plasarea sub administrare specială, a anunţat marţi compania aeriană italiană. Conform legislaţiei italiene, Guvernul va trebui să furnizeze fonduri pentru a menţine operaţiunile şi va numi supervizori care să redreseze compania sau să ceară lichidarea ei. 

Administratorii vor prelua afacerea şi vor prezenta o nouă strategie care ar putea include vânzarea de active, reducerea operaţiunilor şi a locurilor de muncă. Strategia ar umări să facă viabilă compania în următorii doi ani. 

Alitalia, care are 12.500 de angajaţi, nu a mai înregistrat profit după 2002. Compania a fost privatizată în 2008, după un sprijin financiar generos din partea statului, iar din 2014 compania aeriană Etihad din Abu-Dhabi a devenit cel mai mare acţionar, cu un pachet de 49%, fără a reuşi însă să o readucă pe profit. 

Guvernul italian renunță

Ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, declara săptămâna trecută că nu va pompa mai mulţi bani pentru a majora capitalul Alitalia, care este o "companie privată" şi soarta sa este "în mâinile acţionarilor şi a conducerii". 

Pe de altă parte, ministrul italian al Transporturilor, Graziano Delrio, a declarat săptămâna trecută că Alitalia va fi vândută celui mai bun ofertant, iar grupul german Lufthansa este binevenit să înainteze o ofertă. 

"Compania va fi vândută celui mai bun ofertant. Unii au crezut că va avea loc o nouă salvare publică dar vă spun în mod clar că nu va exista o astfel de intervenţie", a spus Delrio, într-un interviu acordat cotidianului La Stampa. 

Întrebat despre posibilitatea ca transportatorul german Lufthansa, cea mai mare companie aeriană europeană, să preia Alitalia, Delrio a răspuns: "Nu există niciun obstacol, dar acţionarii vor fi cei care vor decide acest lucru". În presa italiană au apărut speculaţii privind o posibilă preluare a Alitalia de către Lufthansa, chiar dacă grupul german nu şi-a exprimat public interesul, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel