Alina Gorghiu: România riscă să intre într-o perioadă neagră a istoriei

Alina Gorghiu avertizează că  marile vulnerabilități ale Constituției este sistemul  OUG, care nu pot fi atacate la CCR decât de Avocatul Poporului, iar convocarea  referendumului de către Klaus Iohannis și un vot din partea românilor mai pot opri planurile PSD.

"Situația de acum este mult mai gravă decât cea din 2017 din cauza a ceea ce face PSD, de aceea noi toți, electoratul din România, poporul din România trebuie să aibă ocazia și posibilitatea să se pronunțe asupra unor probleme de interes. De aceea este necesară mai mult ca niciodată o nouă consultare a Parlamentului pe temele pe care președintele Iohannis le-a anunțat. Gândiți-vă că suntem cu toții martorii unei nebunii care durează de 2 ani de zile a PSD, care din păcate a escaladat de la săptămână la săptămână, consecințele posibile ale OUG urilor pregătite în laboratoarele lor reprezentând un risc istoric pentru țara noastră. În aceste condiții, referendumul pe care l-a anunțat astăzi în mod ferm președintele Iohannis reprezintă șansa României de a bloca PSD, și în mod cert este nevoie de sprijinul întregii clase politice responsabile pentru a avea un referendum care să mențină o direcție corectă penru România", a declarat Alina Gorghiu, joi, la Timișoara. 

"Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile a avut un punct culminant ieri și reprezintă o evoluție care riscă să arunce România într-o perioadă neagră a istoriei și într-o zonă gri a Europei. Nu vreau să reiau toate declarațiile liderilor europeni, însă cu toții au făcut declarații care au un numitor comun și anume faptul că sunt consecințe palpabile, previzibile ale actelor normative în materie de justiție pe care PSD dorește să le adopte. Aceste consecințe sunt enorme.

Cele două probleme propuse pentru referendul trebuie clarificate

Doar convocarea acestui referendum și un vot din partea cetățenilor mai pot încă opri planurile PSD. Trebuie clarificate definitiv două probleme, iar acesta este lucrul cu care se vor confrunta cetațenii în data de 26 mai cetățenii cu drept de vot ai României. Cele două probleme esențiale de care este obsedat PSD sunt: dacă persoanele condamnate pentru corupție pot fi amnistiate și dacă Guvernul poate să adopte OUG în materia legislației penale și modificări ale sistemului judiciar sau, din 26 mai încolo, nu vom mai fi de acord cu genul acesta de modificări și vom instaura, dacă putem spune așa, un "embargou al OUG pe tema justiției".

În aceste domenii efectele unor demersuri legislative acționează retroactiv. Efectele nu pot fi înlăturate pentru viitor dacă respectivul act a intrat în vigoare chiar și un minut.

Una dintre marile vulnerabilități ale Constituției este acest sistem al OUG care nu pot fi atacate la CCR decât de Avocatul Poporului. Și dacă există un Avocat al Poporului bleg sau un servitor al majorității parlamentare sau un om care nu vrea să fie deranjat, așa cum domnia sa ne-a spus, atunci genul acesta de ordonanțe pot să facă ravagii în legile țării în favoarea unor grupuri interese, mici ce-i drept, dar extrem de puternice, și omul acesta să stea liniștit pe scaun fără să atace OUG la CCR.

Dacă ar fi existat o prevedere în Constituția României prin care ordonanțele puteau fi atacate la CCR și de CSM, de ÎCCJ sau de Președintele României, vă asigur pe peste 90% din ordonanțele acestui Guvern se aflau pe masa CCR și ar fi fost declarate neconstituționale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel