Alina Gorghiu: Nu e vorba numai despre conducerea DNA!

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a reacționat după decizia CCR privind șefa DNA.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea formulată de Guvern şi susţinută în faţa judecătorilor CCR de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Alina Gorghiu a publicat următorul mesaj pe Facebook: "Soluția de astăzi a CCR a lovit puternic în credibilitatea CCR. Nu există din punct de vedere logic și legal altă soluție decât respingerea solicitării ca inadmisibilă, însă nu e prima dată când, în ultimii ani, Curtea Constituțională se compromite.

Motivarea va fi extrem de importantă, sper ca de acolo să înțelegem argumentele judecătorilor care au pronunțat această decizie. Ar fi păcat ca votul să fi fost strâns, pentru că asta ne-ar duce cu gândul la o cheie evident politică.
Este foarte important să vedem pe ce considerente CCR a decis să dea astăzi apă la moară unui proces care duce, de exemplu, la revocarea șefului DNA, pe aceeași procedură sau la fel de facil ca revocarea unui ministru sau a unui prefect. Nu îmi doresc să văd guvernările viitoare începându-și mandatele prin schimbarea procurorilor și a prefecților, cred că nimeni din România nu vrea așa ceva.

Argumentele juridice erau de partea instituției prezidențiale și în mod cert deciziile CCR anterioare spun același lucru. În funcțiile publice, președintele numește fără să poți să-i golești atributul prezidențial de conținut și de importanță.

Este greșit să asistăm la schimbări nejustificate ale jurisprudenței CCR pentru că, în acest caz, tot sistemul constituțional devine șubred. Și eu și alți oameni politici și instituțiile statului, ne bazăm declarațiile și acțiunile pe deciziile CCR pe care le considerăm ca interpretări ale Constituției. De aceea CCR ar trebui să nu schimbe propriile opinii din trecut de la alb la negru atât de brusc, pentru că atunci nu vom mai ști ce repere trebuie să avem.

Iar consecințele deciziei pronunțate azi vor trece mult dincolo de limitele mandatului Procurorului Șef Laura Codruța Kovesi. Nu cred că puterea încredințată miniștrilor justiției care vor urma, de a schimba în felul acesta procurorii cu rang înalt, va fi folosită cu înțelepciune. Nici măcar nu este vorba numai despre conducerea DNA!

Consecința cea mai gravă este că se instituie prin decizie CCR autoritatea ministrului Justiției asupra procurorilor! Să mă gândesc că mâine ministrul Toader, la solicitarea PSD, îl revocă pe procurorul general pentru că nu le e pe plac?!
Vor fi efecte multe în timp și în niciun caz pentru binele și independența justiției".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel