Alimentele și băuturile considerate nesănătoase, mituri demontate: "Au fost printre cele mai demonizate produse"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Yesim Kaya)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Yesim Kaya)

Auzim o varietate de afirmaţii adesea contradictorii despre ceea ce este dăunător şi ce este benefic pentru organism, iar noi studii infirmă o parte din ceea ce se ştia până acum. Multe alimente care sunt bune pentru sănătatea noastră astăzi au o reputaţie proastă nemeritată.

Glutenul şi grâul

În ultimii ani, glutenul şi grâul au fost printre cele mai demonizate produse. Dar, de zeci de ani, cercetările au arătat că alimentele bogate în gluten - grâu integral, secară şi orz - sunt vitale pentru o sănătate bună. Acestea reduc riscurile de diabet, boli de inimă, obezitate şi cancer.

Ouă

S-a susţinut mult timp că ouăle cresc nivelul de colesterol rău din sânge şi riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nu există studii care să fi găsit o legătură între consumul de ouă şi riscul de boli de inimă. Principalul factor în creşterea colesterolului rău sunt grăsimile saturate.

Cartofii

Cartofii au fost blamaţi pentru creşterea zahărului din sânge, rezistenţa la insulină, obezitate şi diabet de tip 2. Dar un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard a făcut o legătură între consumul de cartofi şi excesul de greutate, declarând că "vinovată" este creşterea glucozei în sânge.

Soia

A intrat pe lista "alimentelor periculoase", după ce mai multe studii au descoperit creşterea cazurilor de cancer de sân la şoareci de laborator hrăniţi cu un produs concentrat din soia. Dar studiile care urmăresc consumul de soia la oameni nu au găsit o astfel de legătură.

Alimentele prăjite

Este adevărat ca mâncarea prajită este mai calorică, dar asta nu înseamnă ca este atât de nocivă. Dacă alimentele sunt prăjite în ulei vegetal natural şi consumate cu moderaţie, nu sunt mai puţin sănătoase. Vitaminele solubile în grăsimi A, D, E şi K, precum şi carotenoizii sănătoşi pentru inimă şi care previn cancerul - beta-caroten (în morcovi), licopen (în roşii), luteină şi zeaxantină (în legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanac şi verdeaţă) au nevoie de grăsime pentru a fi absorbite.

Alcool

Cercetările arata că un consum moderat de alcool reduce riscul de boli de inimă. Şi vinul are beneficii suplimentare datorită cantităţii mari de antioxidanţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel