Alimentele din frigder, cum îți dai seama că s-au stricat

Nu toți germenii schimbă mirosul și gustul alimentelor. Iată cum poți afla dacă alimentele, cele gătite și cele negătire, pe care le ai în frigider s-au stricat și trebuie aruncate, ca să nu-ți pui sănătatea în pericol.

De fiecare dată când cumperi un aliment nou ai tendința să-l pui în față, pe raft, în frigider. De multe ori, însă, uiți de alimentele pe care le ții în spate, iar acestea se strică. Uite cum poți să verifici dacă acestea mai pot fi consumate sau s-au stricat. 

Testul mirositului

Acest teste este mai sigur decât degustarea alimentelor pentru a decide dacă au expirat sau nu, dar nu este sigur 100%. Nu toți germenii fac ca alimentele stricate să miroasă urât sau să aibă gustul diferit. Cel mai bine este să etichetați elimentele, notând data în care le-ați pus în frigider sau congelator, astfel încât să știți de cât timp le aveți. Dacă aveți vreo ezitare, aruncați-le! E cel mai sigur.

Maioneza

Aici includem și orice sos, salată sau dressing făcute cu maioneză. Aruncați-le dacă le-ați ținut afară din frigider mai mult de 8 ore, la o temperatură mai mare de 10 grade Celsius. La fel procedați și dacă au expirat (vezi data de pe borcan, tub etc.)

Untul

Căldura, lumina și aerul îl vor face să aibă gust rânced, dar îi schmbă și mirosul, care va fi acru și neplăcut. Proaspăt cumpărat de la magazin, untul poate fi ținut în frigider până la 2 săptămâni sau îl puteți îngheța, în congelator, până la 9 luni, dacă este înfășurat bine în plastic. Dacă trebuie să-l înmuiați, este bine să-l lăsați pe masă timp de 10 până la 15 minute.

Laptele

Bacteriile cresc repede în lapte, așa că aruncați-l dacă miroase urât sau l-ați ținut deschis în frigider mai mult de câteva ore. Cutiile de lapte se pot păstra în frigider timp de 2 săptămâni sau mai mult - nedeschise și fără să fi depășit data de expirare. Îl puteți îngheța timp de până la 3 luni, dar își va pierde textura netedă.

Brânza

Tipurile grele și tari de brânză, cum ar fi cheddar, pot fi păstrate bine mult timp. Dar aruncați-le dacă încep să mucegăiască. Altele sunt, de asemenea, sigure pentru un timp după data lor de "valabilitate". Dacă tăria lor este mijlocie, precum mozzarella, pot fi păstrate câteva luni. Brânza crem, însă, este bună timp de 2 - 3 săptămâni, dar brânzeturile moi, cum ar fi brânza de vaci și ricotta dureexpiră după maximum 10 zile.

Carnea gatită

Păstrați pui sau carne de vită gătite în frigider maximum 5 zile. Șunca poate fi OK până la 2 săptămâni. Dar este important să aveți grijă când pregătiți orice fel de carne: Spălați-vă mâinile cu săpun și apă fierbinte după manipularea cărnii sau a peștelui. Utilizați alte tocătoare și ustensile pentru celelalte produse alimentare pe care vreți să le tăiați.

Carnea de vită nepregătită

Ar trebui să fie bună pentru 3 până la 5 zile, dacă e ținută în frigider, depinde de cât de proaspătă e, dar aruncați-o după asta. Dacă este în vid sigilat, mai poate fi păstrată, poate, încă câteva zile. Dacă e congelată solid, rămâne bună de mâncat timp de multe luni, deși aroma și textura se degradează încet. Urmați acest ghid de congelare:

Pulpa: 6 până la 12 luni

Fripturi și cotleturi: 4 până la 6 luni

Carne de grătar: de la 3 la 4 luni

Carnea de vită

Când e proaspătă, este natural ca aceasta să devină puțin maronie în contact cu aerul, dar asta nu înseamnă neapărat că s-a stricat. Dar nu rezistă pre amult la frigider, maximum 1-2 zile. În congelator poate fi ținută până la 3-4 luni.

Carnea de porc

Cotletele de calitate proaspete, fripturi sau fleicile trebuie să fie roz și ferme. Ar trebui să reziste 3 până la 5 zile în frigider, chiar mai mult dacă sunt în ambalaj vidat. La congelator rezistă până la 6 luni.

Carnea de pui

Parărea tăiată, întreagă, bucăți sau dezosată, este bună de folosit și înghețat în maximum 2 zile. Dacă o înghețați, dezghetați-o când vreți să o gătiți în frigider, chiar dacă procesul durează mai mult. Ce nu folosiți, puteți recongela, dar își va schimba gustul. Webmd.com prezită și un ghid de congelare pentru carnea de pui:

Puiul întreg - rezistă până la 12 luni, la conglator

Bucățile: maximum 9 luni,

Carnea de pui: 3 - 4 luni

Organele: 3 - 4 luni.

Ouăle

Dacă sunt negătite, pot fi ținute în frigider maximum 3 săptămâni. Nu se îngheață bine, oricum ar fi, crude sau fierte, dar puteți să bateți gălbenușul și albușul și să puneți lichideul în congelator. Salatele sau alte mâncăruri pe bază de ouă, dacă sunt ermetic închise, ar putea să reziste 3-5 zile la frigider, și în jur de o lună - două, în congelator.

Pestele

În frigider se ține pe pat de gheață. Atunci când este proaspăt, peștele are ochii clari și rotunjiți, nu plați sau tulburi. Pielea este strălucitoare și elastică la atingere, fără secreții lăptoase. Filetele ar trebui să miroasă proaspăt și să nu aibă culoarea mai întunecată sau să fie mai uscate, pe margini. Aruncați peștele care se simte ciudat sau miroase. Înfășurați orice nu gătiți în 2 zile în plastic sau folie și înghețați-l.

Crustaceele

Fructele de mare expirate pot provoca boli grave, deci nu vă asumați niciun risc. Ideal ar fi să cumpărați creveți, scoici sau cozi de homar proaspeți, în ziua când vreți să gătiți. Dacă scoicile sunt vii, ar trebui să se închidă când le atingeți. Stridiile, scoicile și midiile cu carcasa crăpată sau ruptă sau care par moarte sau deschise, trebuie aruncate.

Legumele şi fructele

Bunul simț este regula de bază aici. Câteodată puteți decupa bucățele de fructe sau legume care s-au înnegrit sau stricat. Dar dacă par sau miros prea stricat, atunci trebuie aruncate. Spălați toate produsele înainte de a le mânca și, dacă le uscați, asigurați-vă că folosiți un prosop curat. Păstrați-le în frigider, mai ales dacă sunt preambalate. Aruncați orice vine în contact cu sucuri din carne crudă, carne de pasăre sau fructe de mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel