Alimentele care te scapă de stres. Atenție la vișine și cireșe!

PEXELS
PEXELS

La emisiunea Super Neatza cu Răzvan și Dani, doctor Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, a vorbit despre alimentele care ne scapă de stres. 

Atunci când suntem epuizați, apelăm la fast-food, dar atenție! Alimentele din această categorie ne obosesc și mai mult. Așa că trebuie să apelăm la fructe, legume, lactate sau pește.

Nutrienții din mâncare au un efect direct asupra stării de spirit și fiecare aliment influențează modul în care ne funcționează corpul și mintea.

„Sunt alimentele precum lactatele, peștele, fructele, mai ales fructele de culoare închisă - cele de sezon - vișinile, cireșele, dar și legumele - cu cât mai colorate, cu atât mai bine. Nutriția sănătoasă nu înseamnă un singur aliment, ci o combinație dintre ele. Cu cât mai multă culoare în farfurie, cu atât mai mulți nutrienți care ne hrănesc corpul și mintea”, a spus doctor Laura Ene la Antena 1.

VEZI ȘI: Cancer de colon: Cum să-i recunoști simptomele devreme, chiar acasă la tine

Cancerul de colon și cancerul colorectal (care combină cancerul de colon si cancerul de rect) sunt afecțiuni maligne ce apar la nivelul intestinului gros, ultimul segment al tubului digestiv.

Afecțiunile debutează la nivelul rectului (partea finală a tubului digestiv) sau la nivelul colonului (intestin gros). Acest tip de cancer este des întâlnit la persoanele care au peste 45-50 de ani, însă poate fi detectat și la o vârstă mai mică. Conform statisticilor, cancerul la colon este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni maligne și se preconizează ca în următorii ani numărul celor afectați va crește semnificativ.


În primă fază a manifestării cancerului de colon, apar unele formațiuni necanceroase (benigne) pe peretele intestinului gros, numite polipi. Cu timpul, nedepistați si netratați, unii dintre polipi se pot modifica și pot declanșa boala canceroasă.

Verifică-ți scaunul!


Acesta a fost mesajul insistent transmis în campania ei de conștientizare a cancerului colorectal de prezentatoarea BBC Deborah James, care a avut cancer de colon și a murit săptămâna trecută la vârsta de 40 de ani. Deborah James este o prezentatoare BBC care a făcut vizibilă lupta ei împotriva cancerului. A murit la 40 de ani.

La ce trebuie să fii atent:

Sânge în scaun fără un motiv aparent. Poate fi roșu aprins sau roșu închis.

O schimbare în felul în care defecați, cum ar fi mersul la baie mai des sau scaunele care devin mai lichide sau mai dure.


Senzație de durere sau umflare în abdomen, atunci când burta se simte plină și umflată.


Pot exista și alte simptome, cum ar fi:


Pierdere în greutate.


Simți că nu ți-ai golit intestinul corespunzător după defecare.


Te simți mai obosit sau mai amețit decât de obicei.


A avea aceste simptome nu înseamnă neapărat că este cancer de colon, dar sfatul este să mergi la medic dacă le observi timp de trei săptămâni sau mai mult și dacă nu te simți bine.

Cu cât un cancer este diagnosticat mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat. Uneori, cancerul colorectal poate împiedica trecerea „deșeurilor” prin intestin și acest lucru poate provoca un blocaj, ducând la dureri severe de stomac, constipație și boli.


În aceste circumstanțe, va trebui să vă consultați imediat medicul sau să mergeți la urgență.

Uită-te la scaunul tău când mergi la baie și nu-ți fie jenă să vorbești despre acest lucru.


Ar trebui să vezi dacă ai sânge în scaun.


Sângele roșu aprins poate apărea din vasele de sânge umflate (hemoroizi) din anus, dar ar putea fi cauzat și de cancerul colorectal.


Sângele roșu închis sau negru din scaun poate proveni din intestin sau din stomac și poate fi, de asemenea, îngrijorător.


De asemenea, puteți observa o schimbare a obiceiului intestinal, cum ar fi scaune mai puțin solide sau scaune mai dese decât în ​​mod normal.

În general, cancerul este cauzat de una sau mai multe mutații genetice (defecte), care activează oncogenele și dezactivează genele tumorale supresoare. De obicei, sunt necesare modificari în mai multe gene diferite pentru a conduce la cancer colorectal.
Trebuie să știm că toate persoanele, indiferent de vârstă sunt predispuse la cancerul colorectal. Durata de dezvoltare a cancerului de colon este între 1- 22 de ani la bărbați și între 1- 24 de ani la femei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel