Alimente, standard dublu. România, solicitare către UE

Președintele Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker
Președintele Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker

Reglementările Uniunii Europene trebuie să elimine standardele duble la produsele alimentare pe pieţele UE.

Solicitarea aparține oficialilor din ţările Grupului de la Vişegrad (V4 - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia), precum şi din Bulgaria, România, Croaţia şi Slovenia, participanţi la o reuniune a miniştrilor agriculturii din V4 desfăşurată joi la Vişegrad (la nord de Budapesta), relatează agenţia MTI. 

Ministrul ungar al agriculturii, Sandor Fazekas, a declarat presei că, datorită unor eforturi coordonate ale ţărilor din V4, chiar şi şeful Comisiei Europene a admis că practica fabricării de produse alimentare de o calitate diferită, dar sub aceeaşi etichetă, este o problemă în Europa. 

Aceasta este inacceptabil şi consumatorii din Ungaria sau din alte ţări din centrul şi estul Europei nu merită mai puţină carne în mâncarea lor decât consumatorii din ţările din vestul Europei, a afirmat ministrul ungar. 

Reprezentanţii din V4 şi din cele patru ţări participante la reuniunea de la Vişegrad au semnat o declaraţie comună referitoare la directivele UE privind energiile regenerabile şi ameliorarea accesului la fonduri UE pentru cercetări în domeniul agriculturii. 

După actualul sistem, ţările din V4 nu au parte în mod suficient de beneficiile Spaţiului European de Cercetare (ERA). Aceasta necesită o schimbare, având în vedere faptul că în ţările din V4 se află 35 % din fermierii UE, se spune în declaraţie. 

În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia şi Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană privind standardele duble ale calităţii produselor vândute de unele companii în est, faţă de cele din vest. 

De exemplu, o cercetare coordonată de eurodeputata cehă Olga Sehnalova a relevat că aproximativ o treime dintre produsele comercializate în Cehia au o calitate inferioară celor similare comercializate de aceleaşi companii în Germania.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel