EXCLUSIV  Alimente de care e bine să nu te atingi. Bădescu (Sanador): Nu mereu ce e gustos e și bun

Foto Pexels
Foto Pexels

Dr Teodor Bădescu, medic primar Gastroenterologie cu competențe în Endoscopie și Endoscopie Digestivă Terapeutică, de la Spitalul Clinic SANADOR, are sfaturi importante pentru alimentația românilor. 

„Dulcele este un aliment care nu face neapărat rău în mod direct ficatului, dar el este metabolizat și este depus ca glicogen în ficat, apoi, treptat, transformat în grăsime. Astfel, apare ficatul gras. Dependența de dulce este aproape ca la orice drog. Cei dependenți de dulce mănâncă foarte mult”, a spus medicul Teodor Bădescu la Interviurile DC News și DC Medical. 

Sanador

„Nu întotdeauna ce este gustos e și bun, mai ales pentru sănătate. Fiind gastroenterolog, le recomand pacienților mei, mai ales celor cu probleme digestive, boli de reflux, gastrite, să nu consume prăjit, afumătură, grăsime, cel puțin pe perioada cât suferința este acută”, a precizat medicul Bădescu.

 

Axa creier - intestin - ficat

În cadrul interviului, a vorbit și despre oboseala intelectuală, dar și despre axa creier - intestin - ficat.

„În ziua de azi e și oboseala intelectuală, acest efort susținut. Este o axă despre care se discută foarte mult, e o chestie destul de recentă: axa creier - intestin - ficat. Sunt toate legate între ele. Mesajele care pleacă de la creier, în special cele negative, se reflectă asupra întregului organism. Nu numai asupra unor organe. Ficatul este unul dintre acestea”, a spus specialistul.

„Ficatul este cel care metabolizează toți compușii care trec prin organism, în special compușii toxici, el detoxifică organismul. Medicamentele - cam 70 la sută - se metabolizează hepatic. Cele mai multe trec pe la ficat”, a explicat medicul. 

Reputatul specialist, care conduce Departamentul de Gastroenterologie, a explicat, printre altele, în cadrul interviului:

- Cum și de ce obosește ficatul? Ce efecte are burnout-ul moden?
- Care sunt principalii factori care duc la îmbolnăvirea ficatului?
- Efectul nefast al hepatitelor virale asupra ficatului, care infecție este mai periculoasă și cum o descoperim?
- Cum te infectezi cu virusurile hepatice?
- Ce boli duc la ciroză și cum se face transplant hepatic la Sanador?

Emisiunea a fost transmisă joi, 8 iulie, simultan pe paginile de Facebook și canalele de YouTube ale DC News și DC Medical, dar și pe DC News TV:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel