Alexandru Rafila, uimit: PNRR fusese gândit să mărească decalajele între judeţe

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Alexandru Rafila a declarat că a fost uimit când a constat că "PNRR fusese gândit să mărească decalajele între judeţe".

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) fusese gândit pe zona sănătăţii să mărească decalajele între judeţele ţării, nu să le diminueze, motiv pentru care la nivelul ministerului se vor realiza proiecte în parteneriat cu autorităţile locale "în judeţele care au avut mai puţine şanse".

"Eu am fost absolut uimit să constat că PNRR fusese gândit să mărească decalajele între judeţele ţării, nu să le diminueze. Oamenii din toată ţara au dreptul să aibă acces la servicii de sănătate de bună calitate indiferent din ce zonă a ţării sunt. Şi atunci încercăm, şi am găsit primari care sunt interesaţi, să dezvoltăm proiecte în domeniul sănătăţii şi cred că acesta este rolul pe care îl am: să lucrez ca aceste proiecte dezvoltate în judeţele care au avut mai puţine şanse din motive pe care nu vreau acum să le comentez să reducă decalajul şi dvs, familiile dvs., copiii dvs. să se poată dezvolta într-un mediu în care accesul la servicii de sănătate este unul corespunzător cu statutul de ţară membru al UE pe care îl are România", le-a spus Rafila celor celor peste 560 de delegaţi prezenţi joi la Conferinţa judeţeană a PSD Mehedinţi.

Spitalele incluse pe lista proiectelor de investiţii din PNRR



Acesta a mai afirmat că niciuna din cele 49 de unităţi spitaliceşti incluse pe lista proiectelor de investiţii din PNRR nu se află în Oltenia.

"PSD reprezintă un accelerator de dezvoltare a României, pentru că acţionează permanent în două domenii fără de care toate celelalte lucruri care nu se pot întâmpla: dezvoltarea socială şi dezvoltarea economică nu se pot întâmpla fără acces la servicii de sănătate şi fără un sistem de educaţie solid. Ţările cele mai dezvoltate sunt cele care au sisteme de sănătate dezvoltare, care au sisteme de educaţie prin care sunt pregătiţi oameni care să poată să dezvolte economic şi social fiecare ţară în care aceste lucruri sunt considerate prioritare. Şi mă bucur să am această ocazie să încerc să repar nişte nedreptăţi.

Domnul Mihai Weber (n.red.preşedintele PSD Gorj) făcea referire la PNRR şi spunea că nu există niciun obiectiv inclus în lista de 49 în judeţele din Oltenia. Este adevărat. Asta înseamnă că noi trebuie să facem în aşa fel încât Ministerul Sănătăţii să sprijine autorităţile locale încât să reducă decalajul", a mai spus ministrul Sănătăţii.

PNRR și lista celor 25 de spitale. Rafila: O să resping categoric orice fel asociere cu numele meu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut referire la criteriile de eligibilitate pentru proiectele ce vizează construcţia de spitale cu finanţare prin PNRR, criterii aprobate de Guvern.

„Fiind o coaliție, trebuie să ne asumăm anumite lucruri. Și, pentru a le duce la bun sfârșit, trebuie să le asumăm împreună”, a subliniat ministrul Sănătății.

„Vă dădeam exemplul PNRR și criteriile de alegere ale spitalelor. Eu o să resping categoric orice fel de asociere cu numele meu și a neincluderii unei instituții medicale. Adică, atunci când vom face lista de 25 de spitale, pot fi 24 sau 23, sau mai multe, în funcție de buget, nu ministrul și Ministerul Sănătății nu au inclus un anumit spital, ci criteriile obiective, transparente, comunicate în timp și care au fost aprobate de Guvernul României și asumate de această coaliție”, a explicat ministrul Alexandru Rafila în cadrul unui interviu acordat DCNews.

Până în 2026 vor fi construite și dotate cu echipamente cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel