Alex Coita vorbește despre ”miza lui Iohannis”: E posibil să fie chiar...

Alex Coita
Alex Coita

„A ieșit fum negru după prima rundă de negocieri pentru noua echipă care va conduce Uniunea Europeană pentru următorii cinci ani”, a transmis Alex Coita.

„Liderii europeni trebuie mai întâi să aleagă președintele Comisiei Europene, poziție pe care azi o deține Jean-Claude Juncker, pentru că în funcție de cine deține această poziție se fac jocurile pentru funcția de președinte al Parlamentului European, al Consiliului European și apoi în cascadă, inclusiv cea de șef al EPPO.

Concluziile după prima rundă de negocieri sunt împărțite, însă un lucru este clar: Manfred Weber, candidatul din partea PPE, a fost respins în mod categoric de celelalte grupuri politice. Asta, împreună cu declarația extrem de tranșantă a lui Macron care a spus că toți cei trei candidați inițiali (Weber, Timmermans și Vestager de la liberali) au ieșit din cărți pare să indice ambiția Parisului de a da, pentru prima dată de la Jacques Delors, un președinte al Comisiei Europene. Macron este noul superstar al politicii europene și pare decis să-și lase amprenta. Obiectiv vorbind, șansele lui Weber de a ocupa funcția au scăzut dramatic după noaptea de ieri. De altfel, cred că șansele lui nu au fost niciodată prea mari, dar de când s-a format noua alianță informală între liberali (Macron) și socialiști, ele au devenit pur teoretice”, a scris Alex Coita vineri, 21 iunie, pe contul său de Facebook.

Nume noi. Miza lui Iohannis

„Până când discuția se va relansa, pe 30 iunie, e posibil să apară nume noi. Michel Barnier, de pildă, ar putea fi un compromis palatabil pentru toată lumea. Este francez și vine din PPE. Dar la fel de bine este ca negocierile să se prelungească până în buza toamnei, așa cum s-a întâmplat acum cinci ani.

În ceea ce ne privește pe noi, știu că se vorbește că miza lui Iohannis în acest joc este doar PR să-și crească prestigiul în țară, poate chiar să refuze nominalizarea pe o listă scurtă pentru a putea candida la Cotroceni, practic punându-și ștampila de „produs pentru export", ceea ce conferă încă o garanție pentru mulți români.

Însă, în condițiile în care Merkel pierde postul de șef al Comisiei, va putea negocia la pachet posturile de Președinte al Parlamentului (premiu de consolare pentru Weber) și de șef al Consiliului European. Caz în care numele lui Iohannis chiar poate apărea, el având un profil destul de potrivit pentru acest post. Este loial, are un profil neutru, vorbește cel puțin două limbi de circulație, nu are un caracter confrontațional.

Pe de altă parte, e posibil să fie chiar Merkel noul șef al Comisiei Europene. Cine știe?”, a adăugat Alex Coita în același mesaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel