EXCLUSIV  Alessio Menegazzo, ENEL: România penalizează furnizorii. Pentru a sprijini investiții e nevoie de încredere, dar autoritățile împart lumea în buni și răi

Fotografie creată de Rodolfo Clix, de la Pexels
Fotografie creată de Rodolfo Clix, de la Pexels

Alessio Menegazzo, director pentru Sustenabilitate şi Afaceri Instituţionale de la Enel România, critică statul român pentru că nu construieşte un mediu de încredere pentru investitorii privaţi în energie. 

Întrebat cum vede noile măsuri din energie, pe care coaliţia de guvernare le va anunţa în această săptămână, Menegazzo arată cu degetul spre stat şi acuză că acesta nu încurajează investiţiile private. 

"Pornim de la premisa că România este, cred, singura ţară din Europa care a ales să meargă pe această schemă de sprijin care e foarte complicată, foarte stufoasă şi foarte birocratică. Ceea ce observăm este un sistem care pur şi simplu penalizează foarte mult furnizorii, care sunt cei care colectează banii pentru întregul sistem. Furnizorii colectează de la consumatorul final pentru distribuitor, transportator şi producător. Ceea ce face cashflow-ul extrem de critic. În momentul în care statul a decis să folosească furnizorul ca prefinanţator al acestei măsuri, măsură care acoperă 90% din portofoliul clienţilor, înseamnă că banii din joc sunt extrem de mulţi", a transmis directorul din cadrul Enel.

"Autorităţile au împărţit lumea în două: buni şi răi"

"Iată că în ultimele luni s-a înţeles că nu furnizorii sunt cei care au beneficiat cel mai mult de această criză. Pentru că un furnizor lucrează cu marje de profitabilitate de 1,2,3,4%. Beneficiul este foarte mult în zona de producţie. Şi nu e vorba de a adresa o problemă negativă, ăsta este efectul crizei. Chiar ieri Hidroelectrica a dat prognoza pentru 2022, cu o profitabilitate de 50-70% din cifra de afaceri. E clar că acolo se strâng mulţi bani şi acolo este efectul crizei. Din păcate, ceea ce s-a întâmplat este că statul român a căzut într-o zonă un pic mai complicată, am spune, pentru că pentru a sprijini investiţii e nevoie de încredere. Şi vedem că comportamentul autorităţilor a fost de a împărţi lumea în două, buni şi răi. Nu ajută mult la încredere, iar asta e la bază pentru ce se va întâmpla de acum încolo. Vă dau un exemplu practic. În momentul ăsta ne confruntăm cu o situaţie în care un nou furnizor care face parte din grupul celui mai mare producător de energie din România face nişte preţuri la consumatori casnici inexplicabil de mici, când pe piaţa wholesale face preţuri de 1200-1500 RON. Şi acest furnizor este sprijinit public de dl ministru. Ne spune să mergem la el, că e cel mai bun, ne poate proteja. 

Să privim din punctul de vedere al unui investitor privat care primeşte aceste informaţii, această formă de, aş spune, aproape propagandă. Cum poţi crea un cadru de încredere? Avem nevoie foarte mult de investiţii pentru viitor. Asta poate salva rezilienţa şi siguranţa. De independenţă nu aş vorbi, pentru că dacă suntem jucători în piaţa europeană şi vorbim de interconectări, independenţa nu e cuvântul cel mai potrivit. Statul român a decis cum va juca acest rol: prin investiţii în energie regenerabilă şi nucleară. A anunţat dl preşedinte recent, după o întâlnire la CSAT", a mai afirmat Alessio Menegazzo la dezbaterea Criza energetică - soluții la problemele momentului, organizată de DC MEDIA GROUP. 

"Fără colaborare, vor pierde cetăţenii"

"Suntem într-un moment în care ar trebui şi ar fi extrem de bine să se strângă toată lumea, toţi actorii decidenţi, toţi jucătorii, împreună cu consumatorii şi să se facă un plan de dezvoltare. Să fim împreună, într-o formă de colaborare structurată, solidă. Din păcate, nu am văzut acest aspect întâmplându-se, şi e mare păcat. Fără colaborare, fără deciziile robuste în ceea ce priveşte viitorul investiţional în energia acestei ţări, vor pierde cetăţenii", a mai spus Menegazzo. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel