ALERTĂ după anunțul lui Cîțu: Cartel ALFA, convocare de urgență

Guvernul Ludovic Orban
Guvernul Ludovic Orban

Cartel ALFA cere convocarea de urgență a Consiliului de Dialog Social. Decizia vine după anunțul ministrului Cîțu cu privire la pensii. 

CNS Cartel ALFA solicită convocarea de urgență a Consiliului Național Tripart de Dialog Social, după ce guvernul PNL a anunțat că vrea să majoreze procentul virat la Pilonul II de pensii, sindicaliștii subliniind că acest pilon nu este „doar un un business, ci un sistem de protecție socială", scrie Mediafax. 

„Guvernarea PNL și-a propus o serie de măsuri cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat: eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilității de a opta între Pilonul I și Pilonul II; creșterea procentului virat la Pilonul II. În esență, se dorește mărirea părții din CAS care pleacă la fondurile private, aceasta însemnând o scădere proporțională a pensiei publice, fără însă a garanta obținerea vreunui beneficiu de câtre salariații care cotizează la sistem", conform unui comunicat de presă al confederației sindicale.

Dezbateri și analize pe baza unor date și simulări

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA consideră că astfel de măsuri trebuie să facă obiectul atât a unei dezbateri cu partenerii sociali și societatea civilă, cât și a unei analize pe baza unor date și simulări concrete.

„Argumentele bazate pe panică ("Sistemul de pensii se află într-un pericol iminent" - Violeta Alexandru) sau afirmațiile false și jumătățile de adevăr ("numărul persoanelor active descrește simțitor" „Pilonul II este un sistem corect") indică faptul că modificările nu sunt în interesul contribuabililor, ci sunt orientate prioritar în beneficiul administratorilor de fonduri de pensii.

Cu alte cuvinte, Guvernul nu înțelege scopul social al acestui sistem și, prin măsurile pe care le propune, susține doar unul dintre actorii acestuia: businessul administratorilor", conform sursei citate.

Sindicaliștii spun că niciunul dintre sistemele de pensii obligatorii nu este perfect


„Sistemul public de pensii de tipul "pay-as-you- go" este un sistem stabil, bazat pe solidaritate intra- și inter-generațională, care permite o distribuire echitabilă a veniturilor populației la bătrânețe și reprezintă în același timp un macro-stabilizator în caz de criză financiară, așa cum s-a demonstrat în timpul crizei financiare din 2008. Acest sistem este însă vulnerabil la evoluțiile demografice și la fenomenele de pe piața muncii, precum munca informală sau creșterea segmentului de lucrători atipici etc. Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este perceput ca o garanție a accesului la un nivel decent de pensie, ca un sistem transparent, în care contribuțiile personale au trasabilitate. Dezavantajele sunt costurile ridicate de administrare, impredictibilitatea veniturilor de la bătrânețe din cauza riscurilor piețelor de capital în situații de criză și beneficiile scăzute, așa cum s-a dovedit în țările în care sistemul are o vechime mai mare", precizează sursa citată.

Nu au nicio obligație

Sindicaliștii mai susțin și că, în prezent, nu există nicio obligație legală a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minimă a activului acumulat.

„Se vorbește despre pensia din Pilonul 2 ca fiind o „pensie suplimentară". Nu este însă în niciun fel "suplimentară", atâta timp cât nu există o minimă garanție că aceasta va fi mai mare sau cel puțin egală cu partea cu care se micșorează pensia publică (cu aproape o pătrime). Dimpotrivă, dovezile indică faptul că aceasta va fi la un nivel mai mic decât ceea ce se „pierde" din sistemul public. Comisioanele de administrare stabilite de legea nr. 411/2006 sunt mari în raport cu responsabilitatea pe care administratorul de fond o are. Astfel, nu există obligația de a garanta valoarea contribuțiilor nici măcar actualizată cu inflația", conform sursei citate.

În acest context, Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA" solicită convocarea de urgență a Consiliului Național Tripartit de Dialog Social pentru o discuție cu toți actorii sociali în vederea finalizării și reglementării corecte a sistemului de pensii administrat privat, inclusiv a reformei din domeniul pensiilor care se dorește a fi realizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel