Alergia la polen: Cand apare, de ce și cum o poți preveni. Sfaturi vitale pentru cei care suferă de FEBRA FÂNULUI

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Primăvara vine atât cu vreme frumoasă, mai multe plimbări și temperaturi ridicate, cât și cu probleme pentru cei care suferă de febra fânului.

Venirea primăverii este o bucurie pentru majoritatea oamenilor. Natura reînvie, apar primele flori, copacii înverzesc, iar vremea este numai bună de plimbări. Totuși, venirea primăverii poate reprezenta o problemă pentru anumite categorii de persoane. Este vorba despre cei care suferă de febra fânului (n.r. răspunsul organismului la anumiţi alergeni cum ar fi polenul), asta pentru că miliarde de boabe de polen eliberate de copaci și flori pot reprezenta un adevărat pericol pentru ei, scrie Daily Mail.

Sezonul polenului, mai lung

Cercetătorii americani avertizează că în acest an sezonul polenului se va prelungi, iar oameniis ar putea avea simptome de febră a fânului mai mult timp decât în anii precedenți. Un studiu din SUA, publicat în februarie, a constatat că sezonul polenului s-a prelungit cu până la 30 de zile între 1990 și 2018. Concret, în loc să înceapă la mijlocul până la sfârșitul lunii martie și să se încheie la începutul lunii septembrie, sezonul polenului începe la sfârșitul lunii februarie și se termină în luna octombrie.

Ce este febra fânului

Febra fânului, cunoscută și sub numele de rinită alergică, este declanșată de o alergie la polen. Simptomele apar atunci când celulele imune numite limfocite B (sau celule B) identifică greșit proteinele din polen ca o amenințare și produc anticorpi ca răspuns. Acești anticorpi specifici alergenilor (cunoscuți sub numele de IgE) se leagă de mastocite, care joacă un rol cheie în răspunsul imun, ajutând la declanșarea inflamației.

Cu toții avem mastocite, care se găsesc în piele, plămâni, nas, gură, intestin și sânge. Dar pentru cei cu febră fânului, în timpul expunerii la polen, aceste mastocite sensibilizate declanșează eliberarea de substanțe chimice puternice, inclusiv histamină, pentru a scăpa corpul de „amenințare”. Histamina face ca vasele de sânge să se dilate - provocând nasul caracteristic înfundat - și determină eliberarea de lichid, declanșând curgerea nasului, strănutul și ochii roșii, mâncărimi.

Poluarea, un adevărat pericol

Poluarea poate face, de asemenea, plantele să crească mai repede și să producă mai mult polen.

Un studiu din Germania, publicat în revista Plant, Cell & Environment în 2015, a constatat că plantele de ambrozie expuse la niveluri ridicate de oxid de azot, o emisie poluantă de la centrale și vehicule, au produs polen mai puternic care a dus la reacții mai severe. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege de ce. Între timp, cert este că nu numai sezonul polenului se extinde, dar și numărul oamenilor care dezvoltă alergii la polen crește.

„În trecut, experții se luptau să găsească cazuri de febră a fânului pe care să le raporteze, dar acum vă puteți adresa oricărei camere de 20 de persoane și cinci dintre ei vor avea probabil febra fânului. Această creștere poate fi din cauza faptului că există mai mult polen în aer, deci există mai mult alergen pentru a declanșa o reacție sau pur și simplu pentru că mai mulți oameni raportează această afecțiune.”, spune profesorul Fox.


Soluții împotriva febrei fânului

Dacă știți că suferiți de febră fânului, luați măsuri în avans, spune farmacistul Sid Dajani. Există medicamente care pot ameliora simptomele, dar trebuie să avem grijă să nu le luăm prea mult timp deoarece organismul ar putea deveni rezistent la aceste preparate.

Sprayurile nazale cu corticosteroizi, cum ar fi furoatul de mometazonă (denumirea de marcă Nasonex) sau propionatul de fluticazonă (Flonase), sunt disponibile fără prescripție medicală și pot fi utilizate cu o săptămână înainte ca simptomele să înceapă. Aceste spray-uri sunt foarte eficiente în reducerea severității simptomelor, deoarece ajută la reducerea inflamației locale, dar poate dura puțin timp pentru ca acestea să își facă efectul.”, precizează acesta.

Totodată, specialiștii recomandă celor care suferă de febra fânului să poarte o mască de grădinărit atunci când merg în grădină pentru diverse lucrări. Atunci când ieși afară la plimbare ar fi bine să purtăm o mască de protecție.

Măștile chirurgicale obișnuite vor ajuta la reducerea numărului de granule de polen care intră în nas și gură, dar măștile sigilate cu guri de aerisire filtrează 95% din particulele din aer”, spune Sid Dajani.

Totodată,  farmacistul recomandă să ne dăm cu vaselină în jurul nasului pentru a „prinde” boabele de polen înainte  care ele să intre în nas. Aveți mare grijă și cu animalele de companie deoarece ele pot aduce polen în casă. Medicii recomandă ca înainte de aduce patrupezii în casă să le ștergeți lăbuțele cu o cârpă umedă la intrare. În ceea ce privește oamenii: „Când ajungeți acasă, faceți un duș și spălați-vă părul pentru a îndepărta polenul. Puneți-vă haine curate de interior, care nu vă vor provoca mâncărimi sau strănut.”, spune dr. Morris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel