EXCLUSIV  Alegeri Republica Moldova. Angela Grămadă: ”Rezultatele sunt surprinzătoare”. Partea proastă cu opoziția din Parlament

Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs, doctor în științe politice și expertă în relații internaționale, specializată pe spațiul ex-sovietic, a vorbit, pentru cititorii DC News, despre rezultatul alegerilor din Republica Moldova dar şi despre perspectivele pe care ţara le are după acest scrutin.

"Rezultatele acestor alegeri sunt un pic surprinzătoare şi cred că sunt surprinzătoare chiar şi pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate. Sunt sigură că ei aşteptau rezultate pozitive după acel transfer de popularitate al preşedintelui Maia Sandu asupra partidului, dar şi după dezamăgirile cu care s-au confruntat cetăţenii din Republica Moldova cu privire la guvernarea anterioară, cea socialistă în mod special. Dar faptul că au reuşit, conform ultimelor rezultate ale Comisiei Electorale Centrale, adică cele prezentate după numărarea voturilor, să obţină 63% din mandate în următorul parlament - reiterez aici că Parlamentul Republicii Moldova are 101 mandate - asta pune şi o presiune suplimentară pe  Partidul Acţiune şi Solidaritate, pentru că acum vor trebui să livreze, într-adevăr, reforme, şi deja am văzut în spaţiul public comentarii din partea unor jurnalişti şi experţi care le tot reamintesc, începând cu această dimineaţă, care au fost promisiunile electorale din campanie.

Cu siguranţă, presiunea publică va fi foarte mare, mai ales că au fost multe dezamăgiri până acum, iar foarte multe forţe pro-europene şi-au epuizat resursele interne, şi le-au ars în defavoarea schimbărilor calitative care s-ar putea produce, pentru că chiar au avut acces la resurse administrative, au avut acces la încrederea electoratului. Deci această presiune va fi suplimentară pe Partidul Acţiune şi Solidaritate acum", a explicat Angela Grămadă.

Ce urmează pentru Republica Moldova

"În ceea ce priveşte perspectivele pe care le avem în faţă, urmează o perioadă cred că destul de scurtă - şi mai ales datorită acestor rezultate pe care le-a obţinut PAS - în care vor veni în Parlament şi probabil vor propune un guvern. La cum s-a configurat noua formulă parlamentară, nu cred că vor avea vreo problemă să voteze Guvernul.

În acelaşi timp, nu trebuie să uităm că în Parlament este importantă şi opoziţia. Din păcate, forţele politice care au intrat în Parlament nu cred că vor veni cu idei constructive pentru Republica Moldova, ci mai degrabă vor încerca să promoveze în spaţiul public mesaje care să dăuneze şi actului de guvernare, dar şi calităţii acestuia. Nu cred că vor veni cu propuneri care să genereze programe de politici publice în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, astfel încât la viitoarele alegeri să-şi reechilibreze cumva forţa politică. Vor marşa, în continuare, pe propagandă, dezinformare şi mesaje care să contribuie la diminuarea popularităţii Partidul Acţiune şi Solidaritate", a subliniat Angela Grămadă.

Moment de cotitură?

Cred că este un moment de cotitură, un al câtelea moment de cotitură pentru Republica Moldova, iar acum cu toţii suntem în aşteptarea nu doar a primelor declaraţii, pentru că acestea mai puţin contează. Pentru cetăţenii din Republica Moldova contează ce se va întâmpla cu adevărat, cum se va schimba la faţă nu doar Parlamentul, ci foarte multe dintre instituţiile cheie, mai ales cele din domeniul justiţiei, ce se va întâmpla cu Procuratura, cu Consiliul Superior al Magistraturii şi cu instanţele de judecată.

Adică cu acei oameni care au probleme de integritate şi au luat decizii în defavoarea dezvoltării democratice a Republicii Moldova. Deci da, este un moment de cotitură, dar depinde foarte mult de cei care au obţinut această majoritate în Parlament de cum vor fructifica această încredere care li s-a acordat şi, în acelaşi timp, vot de protest faţă de fosta guvernare, ca să se menţină acolo în preferinţele alegătorilor.  

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel