ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014, tur doi: Cătălin Predoiu cere scenariul din 2012: Guvernul să prelungească programul de vot prin OUG

Liderul Alianței Creștin Liberale, Cătălin Predoiu, a cerut Guvernului, duminică, într-o conferință de presă organizată la ora 16:30, să prelungească programul de vot pe tot teritoriul României și în Diaspora.

Cătălin Predoiu a solicitat guvernului să emită o ordonanță de urgență prin care să se prelungească procesul electoral.

"Acest lucru s-a mai întâmplat în 2012 cu ocazia referendumului. Există un precedent. În plus, CCR, în jurisprudența ei, a arătat că procesul de consultare a poporului poate dura o zi sau două", a declarat liderul Alianței Creștin Liberale, care a precizat că solicitarea taberei Iohannis  vizează nu doar Diaspora, acolo unde sunt cozi imense, ci și teritoriul României.

"Întreb dacă guvernul României vrea alegeri legale sau vrea să încalce dreptul constituțional la vot al cetățeanului român", a mai spus Predoiu.

Legea 370/2004 este cea care stabileşte organizarea alegerilor prezidenţiale în România. Aici, la articolul 44, se arată clar că procesul de votare se desfăşoară începând cu ora 7.00, până la ora 21.00. Astfel, nici Biroul Electoral Central, nici Ministerul Afacerilor Externe, care este responsabil de organizarea alegerilor în străinătate, nu au competenţa de a extinde acest program, neavând atribuţii de a modifica legea. Cătălin Predoiu susține că legea poate fi modificată de către Parlament sau prin OUG.

La referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, programul de votare a fost prelungit până la ora 23:00 de către Parlament, cu mai multe zile înainte. La acea vreme, PDL a atacat decizia la CCR, dar judecătorii Curții au respins-o.

Radu Mazăre, DECIZIE ȘOC: Dacă sistemul lui Băsescu nu se schimbă, mă retrag de tot

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel