ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cine face exit-polluri, când se anunță rezultalele oficiale

Biroul Electoral Central a adoptat sâmbătă o decizie de acreditare a Biroului de Cercetări Sociale (BCS) şi a Centrului pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP).

Scopul este realizarea unor sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile prezidenţiale, după ce joia trecută BEC acreditase IRES-ul lui Vasile Dâncu să realizeze exit poll-uri în duminica alegerilor.

IRES, BCS, CSOP sunt cele trei case de sondare a opiniei publice acreditate până acum de BEC să realizeze exit-poll-uri la ieşirea de la urne. Primele rezultate oficiale parţiale vor fi comunicate de BEC pe parcursul zilei de luni, în funcţie de centralizarea voturilor din ţară şi din străinătate.

Operatorii de sondaj vor putea să lucreze, în baza acreditării, în zona de protecţie de 500 de metri a secţiilor de votare, fără a avea acces în unităţile respective.

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: BEC intervine în scandalul urnei mobile 

BCS este o fundaţie fondată de sociologul Bruno Ştefan, care în vara acestui an a realizat un sondaj în care Klaus Iohannis ar fi câştigat turul II al alegerilor prezidenţiale. BCS a fost acreditat şi la alegerile europarlamentare de la începutul anului.

CSOP este o firmă la care figurează ca acţionari companiile BBSS (înregistrată în Bulgaria) şi TNS (înregistrată în Olanda). În 2013, CSOP avea cea mai mare cotă pe piaţa sondajelor, de 31%, cu afaceri de 6,6 milioane lei în 2013.

Totodată, joia trecută, Biroul Electoral Central a adoptat în şedinţa o decizie de acreditare a IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie) pentru realizarea unui sondaj de opine la ieşirea de la urne la alegerile prezidenţiale. Instituţia este condusă de sociologul Vasile Dâncu, membru PSD, fost senator. Orice entitate poate face asemenea sondaje, cu precizarea că în zona de protecţie stabilită de BEC - 500 de metri în jurul secţiilor de vot - pot acţiona doar operatorii entităţilor acreditate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel