Alegeri președinți de consilii județene. Seidler (USR) propunere pentru Guvernul Orban

Deputatul USR Cristian Seidler propune Guvernului să adopte un act normativ conform căruia alegerea preşedinţilor de consilii judeţene să se realizeze în mod direct, însă în două tururi de scrutin, apreciind că o astfel de modificare nu contravine deciziilor Curţii Constituţionale. 

'E posibil să avem mai multă democraţie în România, pe plan local, dacă există voinţă politică. Dacă vreţi. Hai să vreţi doamnelor şi domnilor din guvernul Orban! USR asta v-a solicitat, printre altele, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct, de către cetăţeni, în două tururi. Adică mai multă democraţie locală, chiar şi la nivel de consilii judeţene. Pentru ca locurile foştilor baroni să fie ocupate din vara acestui an de oameni politici care să ştie că depind direct de votul majorităţii cetăţenilor', a scris deputatul USR pe Facebook.

Ce a declarat Cătălin Predoiu

Precizările sale vin după ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat în timpul şedinţei de guvern că măsura alegerii preşedinţilor de consilii judeţene de către consilieri poate fi adoptată doar printr-un proiect de lege în Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă. Predoiu a explicat că, potrivit unei decizii a CCR, sistemele de vot trebuie păstrate neschimbate timp de un an, înaintea alegerilor. Ministrul Justiţiei a adăugat că acest lucru nu este valabil şi în ce priveşte alegerea primarilor într-unul sau în două tururi, pentru că acolo există un sistem de vot direct.

'Ceea ce ne-a spus azi domnul ministru al Justiţiei este că Guvernul Orban ar putea din punct de vedere constituţional să adopte, prin ordonanţă de urgenţă, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct, în două tururi. Momentan, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvernul Dăncilă, aceştia sunt aleşi direct, de către cetăţeni, dar într-un singur tur', a menţionat Seidler. Ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, i-a cerut marţi premierului să accepte sistarea procedurii de avizare a proiectului de OUG privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, de către consilierii judeţeni, invocând faptul că Ministerul Justiţiei a avizat negativ proiectul, iar Autoritatea Electorală Permanentă nu-l susţine.

'Din păcate, din punct de vedere constituţional, avem o problemă şi o vulnerabilitate de netrecut, în opinia mea, pentru că acest sistem nou de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene într-o manieră indirectă reprezintă o schimbare faţă de situaţia anterioară, ceea ce ar intra în contradicţie cu prevederile şi conţinutul deciziei Curţii Constituţionale 682 din 2012.'

'Această Curte Constituţională impune păstrarea sistemelor de vot într-o perioadă de un an de zile, înainte de alegeri, neschimbat. Deci, această schimbare nu se încadrează în termenul de un an de zile şi subliniez aici, (...) pentru că nu există aceeaşi situaţie ca în cazul alegerii primarilor într-unul sau în două tururi, pentru că acolo există un sistem de vot direct. Aici este vorba de cu totul altceva, e o schimbare radicală şi ar contraveni principiului securităţii juridice. Din acest motiv, cu tot regretul şi, repet, aprecierea pentru efortul colegilor...', a explicat Cătălin Predoiu, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel