Alegeri locale: Constantin Ionescu, la Primărie. Ce nu știu buzoienii despre candidatul independent-exclusiv

Constantin Ionescu, candidat independent la Primăria Buzău, a acordat în exclusivitate un interviu pentru DC News. Acesta a vorbit despre demisia sa din PNL, despre ce vrea să facă din calitatea de primar al Buzăului și a povestit cum era politica în urmă cu 20 de ani.

Constantin Ionescu fusese dat candidat PNL la alegerile locale 2016, în urma unui sondaj realizat de partid, acum câteva săptămâni. Ulterior, mai marii partidului s-au răzgândit și au decis să meargă în cursa electorală cu Ovidiu Anghel. Acesta a fost momentul când Constantin Ionescu a hotărât să se sustragă din posibilele jocuri politice și să meargă pe propriile picioare în cursa electorală 2016. Mai multe detalii în interviul de mai jos:

DC News: Cine sunteți? Vorbiți-ne puțin despre dumneavoastră.

Constantin Ionescu: Am 49 de ani, am absolvit două facultăți: Institutul Politehnic București, Facultatea Termoenergetică și Academia de Studii Economice, Finanțe-Bănci. Sunt căsătorit de 25 de ani. Am o fată care a terminat Facultatea de Științe Politice în cadrul Universității din București, iar acum este studentă la master, anul I, la Științe politice și Relații Internaționale.

DC News: De ce ați intrat în politică?

Constantin Ionescu: Am intrat în politică în august 1996. Aveam 28 de ani atunci. Am pășit în acest domeniu pentru că dorința de a vedea ce înseamnă politica era foarte mare. Voiam să văd ce se poate face mai bine în Buzău. Ulterior, pas cu pas, am ajuns până aici.

DC News: Cum era politica atunci, în 1996?

Constantin Ionescu: Politica nu era murdară. Nu erau presiuni, nu erau atacuri. Oamenii percepeau altfel lucrurile. Nu existau atâtea interese ascunse, obscure, lucruri care astăzi primează ca obiectiv în viața politicului.

DC News: Ce plan aveați când ați intrat în politică?

Constantin Ionescu: Eu, locuind la casă, țin minte că părinții mei m-au pus să fac treabă în gospodărie. Și mi-a plăcut mult gospodăria, administrația, să avem un oraș curat, frumos, să vezi lucrurile făcând ceva, implicându-te.

DC News: Vi se reproșează că sunteți omul lui Boșcodeală. Haideți să lămurim acest aspect. Ce relație aveți cu domnul Boșcodeală?

Constantin Ionescu: Nu există nicio relație cu dl Constantin Boșcodeală, în afară de cea instituțională la momentul în care am fost într-o instituție publică. Nimic mai mult. Dacă o anumită persoană, fără niciun fel de argument, îmi reproșează o chestiune aberantă, că aș fi omul cuiva, eu întreb: cum văd buzoienii o persoană care a fost adusă de mână și pusă în capul partidului? Cum văd buzoienii o persoană care a fost adusă și pusă să candideze? Cum văd buzoienii o persoană care și-a bătut joc de munca mea și a tuturor colegilor din PNL mințindu-i și nerespectând democrația, statutul și normele de bun-simț dintr-un partid?

DC News: ... vă referiți la domnul Ovidiu Anghel, șeful PNL Buzău și candidat la primărie.

Constantin Ionescu: Răspund buzoieni.

DC News: Cum catalogați anii de mandat ai domnului Constantin Boșcodeală?

Constantin Ionescu: Am avut un mandat împreună cu dumnealui, ca viceprimar, dar pe mine m-au interesat realizările pe care am putut eu să le fac pentru municipiul Buzău. Mă refer la perioada 2004-2008. A fost un mandat extraordinar, din acest punct de vedere. Mă refer aici la Parcul Crâng, Parcul Tineretului, sistematizarea circulației și realizarea sensurilor giratorii de la acea vreme și o serie de lucruri de care m-am legat și nu am avut nicio piedică în a le face. Nu am avut nicio presiune din partea domnului Boșcodeală cum că nu aș avea voie să fac ceva. Vreau să adaug un lucru: voi fi atacat de acele persoane care și-au construit cariera politică și o parte din viață doar pe murdării și lucruri care nu îmi fac cinste.

DC News: Dar un lucru rău din mandatele domnului Boșcodeală ne puteți spune?

Constantin Ionescu: Nu mi-a plăcut acea autoritate, acea fermitate a persoanei primarului. Nu exista, spre exemplu, luarea măsurilor și deciziilor cu autoritate pentru ca oamenii să înțeleagă că există o instituție care trebuie să aplice legea exact așa cum trebuie. Restul... legat de partea administrativă că trebuia făcut mai mult sau mai puțin într-o anumită zonă, că s-a investit mai mult sau mai puțin într-un anumit loc... sigur, acesta este și motivul pentru care candidez.

DC News: De ce candidați independent?

Constantin Ionescu: Când intri într-o competiție electorală, te bazezi pe ceea ce ai făcut, pe ce ai în spate, pe impactul pe care îl au oamenii asupra ta, te bazezi pe realizările tale, seriozitate, încrederea pe care o au oamenii în tine. Din punctul meu de vedere, o campanie electorală ar trebui să dureze doar o săptămână. Să vii acum să promiți din cărți și manuale că vrei să faci o mulțime de lucruri când tu nu ești credibil...

DC News: Vreți să faceți campanie din ușă în ușă?

Constantin Ionescu: O astfel de campanie am făcut și în 2008 când am candidat la Primăria Buzău. Am 'deschis' 10.000 de apartamente și am luat locul doi la acea vreme. Mi-am jucat șansa.

DC News: Cum vedeți dumneavoastră acum PNL Buzău? Din exterior pare decimat.

Constantin Ionescu: Mie îmi pare extrem de rău de toți membrii PNL, în special de persoanele cu care am lucrat. Am coordonat organizația municipală timp de opt ani. Am coordonat patru campanii electorale. Sunt extrem de serioși, foarte bine intenționați, dar așa cum eu am fost mințit, și ei, la rândul lor, au fost mințiți. Eu m-am ridicat din interiorul partidului, am respectat statutul, m-am înscris într-o competiție internă, am ieșit pe primul loc în sondaj și am fost desemnat candidat din partea PNL la Primăria Buzău. Ce s-a întâmplat după aceea... nu cred că trebuie să vă explic eu.

DC News: Considerați că a fost vorba de trădare?

Constantin Ionescu: Nu știu dacă a fost trădare. Eu mi-am găsit locul din postura de independent. Sunt pe picioarele mele. Nu mă pune nimeni să fac ceva, să spun un anumit lucru sau să iau o anumită decize. Îmi pare foarte rău de colegii mei care au crezut și cred în continuare în mine pentru că le-au fost trădate încrederea, respectul și munca lor de atâția ani.

DC News: Bănuiesc că o parte dintre politicienii din PNL vă vor susține.

Constantin Ionescu: Evident.

DC News: Cine mai exact?

Constantin Ionescu: Mai mulți membri din PNL. Nu contează funcțiile lor.

DC News: Primele trei măsuri pe care le-ați lua imediat ce ați ajunge la Primăria Buzău.

Constantin Ionescu: Sunt trei măsuri pe care eu, ca primar, sunt obligat să le iau. Urgent vreau o întâlnire cu toți oamenii de afaceri din Buzău pentru că sunt oameni care contribuie cu taxe și impozite mari la bugetul local. Am obligația să îi consult, să mă sfătuiesc cu dumnealor, să le cunosc prioritățile, să-i angrenez în dezvoltarea orașului având două obiective: dezvoltarea și siguranța locului de muncă pentru persoanele care lucrează în aceste societăți și dezvoltarea municipiului Buzău. Este o condiție pe care ești obligat să o îndeplinești. În al doilea rând, m-aș referi la managementul în primărie, într-o instituție publică. Acesta va fi dat de atitudinea și profilul meu ca om, de optică, de abordare, de implicare a fiecărui salariat din Primăria Buzău. Cu mine greșești o singură dată, asta așa ca o trăsătură a mea. Fiecare om are locul lui de muncă, fiecare om trebuie să-și asume responsabilitatea conform fișei postului pe care o are în primărie, să facă ceea ce trebuie să facă fără nicio presiune din exterior sau din interior. Cine greșește o poate face doar o dată. A doua oară, ne despărțim. În al treilea rând, o problemă extrem de importantă pe care o are municipiul Buzău este reprezentată de trafic. Este nevoie de măsuri urgente, rapide legate de mobilitate, de parcare și măsuri privind fluidizarea traficului, sensuri unice, dezvoltarea de sisteme de parcare. După aceea, vor urma și alte proiecte pe o durată medie care vor trebui implementate. Vom vorbi altădată despre aceste lucruri.

DC News: Este un paradox în educație. Avem un liceu de elită la Buzău - Colegiul Național B.P. Hasdeu și totuși nu există locuri de muncă pentru tineri în acest oraș.

Constantin Ionescu: Avem elevi buni în mai multe licee din Buzău, nu doar la Hasdeu. În situația în care voi ajunge primar, am în vedere ca un număr important de posturi să le acord tinerilor care își termină studiile în Buzău, într-un liceu cu renume național, și cărora trebuie să le acorzi o șansă. Până la urmă, să le exploatezi munca, o muncă în care a investit statul român și care trebuie să devină de ajutor pentru comunitatea în care trăiesc. Printre consilierii personali pe care îi va avea primarul, cel puțin jumătate vor fi tineri care vor să se afirme și vor să facă o carieră în administrația municipiului Buzău.

DC News: Un tur sau două de alegeri? Ce vă avantajează?

Constantin Ionescu: Câștig în oricare caz.

DC News: De ce vă este teamă în campania electorală?

Constantin Ionescu: Nu îmi este teamă de nimic. Atât timp cât buzoienii sunt obișnuiți ca în campania electorală să se arunce cu noroi... sau să spui lucruri pe care nu le poți susține... aveți răspunsul. Eu nu am făcut nimic rău, motiv pentru care nu are de ce să îmi fie teamă. Vor veni atacuri și lucruri murdare de la persoane care și-au construit cariera politică doar pe lucruri care nuau nicio legătură cu realitatea și dezvoltarea unui oraș.

DC News: Ce nu știu buzoienii despre dumneavoastră și ar trebui să știe?

Constantin Ionescu: Sunt singurul consilier, după Revoluție, care într-un mandat am promovat opt proiecte de hotărâri dintre care patru mi-au fost adoptate. Altceva... sunt o persoană care are ca motto: 'nu se poate să nu se poată'. Este citatul lui Arsenie Boca.

[citeste si]

DC News: Să înțeleg că sunteți un om credincios.

Constantin Ionescu: Da. Am fost educat de către bunicii mei că și credința trebuie să fie o parte din mine.

DC News: Ce vă place să faceți în timpul liber?

Constantin Ionescu: Sunt două lucruri la care nu voi renunța niciodată. În primul rând, îmi place sportul. Sunt 15 ani de când merg la sală de două ori pe săptămână. În al doilea rând, îmi place agricultura. La Pârscov, am o mică livadă și câțiva stupi de care am grijă.

(w670)

DC News: Cine ar trebui să se teamă în momentul în care veți ajunge la primărie?

Constantin Ionescu: Cei care nu își fac treaba, cei care au stat în primărie doar pe mici atenții, cei care au fost acuzați de către instituțiile statului pentru diverse fapte și oameni care nu își respectă sarcinile din fișa postului.

DC News: V-au oprit buzoienii pe stradă după ce au aflat că veți candida la Primăria Buzău? Ce v-au spus oamenii?

Constantin Ionescu: Asta mă întărește și mă face să cred că voi avea un rezultat favorabil. Foarte multe persoane m-au oprit pe stradă, mi-au lăsat numerele lor de telefon pentru a veni să mă ajute necondiționat în campania electorală.

DC News: Ce vă diferențiază de ceilalți candidați?

Constantin Ionescu: Independența. Nu primesc ordine de la partid, nu sunt dirijat de partid, nu am nicio obligație la partid, nu fac ce îmi spune partidul, ci mă poziționează buzoienii acolo unde îmi este locul.

DC News: Se poate o campanie electorală fără scandal?

Constantin Ionescu: Eu vreau o campanie care să dureze o săptămână. Am învățat că după depunerea candidaturilor, poți face un sondaj și știi exact cine câștigă. Campania electorală este de pomană, plus minus două-trei procente. Oamenii își fixează de la început candidatul preferat. Într-o lună... vorbele nu țin cont de fapte. Eu mi-am propus să candidez la această funcție de acum patru ani prin ceea ce am făcut, prin implicare, prin abordare, prin soluțiile pe care le-am dat, prin faptul că sunt legat de o organizație nonguvernamentală. Am înființat la Buzău Uniunea Asociațiilor de Proprietari care este afiliată la Liga Națională a domnului Mihai Mereuță. Am făcut conferințe de presă. Am câștigat procesul cu ANRSC. Nu cred că poți să vii cu o lună înainte de alegeri să spui că vrei să candidezi și că vrei să obții câștig de cauză.

DC News: Ce părere aveți despre votul obligatoriu?

Constantin Ionescu: România nu cred că este pregătită pentru votul obligatoriu. Avem exemplul Legii Antifumat care a dus la multe reacții pro și contra. Cu răbdare se pot realiza multe lucruri. Poate va exista un moment în care vom fi obligați să mergem la vot pentru că soarta comunității în care trăiești ține de votul tău.

DC News Un mesaj pentru buzoieni.

Constantin Ionescu: Cu mult respect pentru toată lumea. Voi fi un primar așa cum nu a avut Buzăul timp de 25 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel