Alegeri locale 2016. Guvernul a aprobat calendarul alegerilor

"Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfășurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale", a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, stabilirea datei de 5 iunie a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora ziua alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern cu cel puțin 75 de zile înaintea votării și permite consilierilor locali, județeni și primarilor aleși în scrutinul electoral anterior să își încheie mandatele obținute pentru o perioadă de patru ani.

În cazurile de balotaj și situațiile în care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminică, 19 iunie.

Pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale din 2016 este prevăzută suma de 350.663.000 lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat, menționează sursa citată.

În suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse și fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripție, ale birourilor electorale ale secțiilor de votare și ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale.

Mai mult, sunt previzionate și costurile de implementare a Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secțiile de votare ale căror indemnizații sunt asigurate de la bugetul de stat.

Executivul a mai adoptat și calendarul acțiunilor din perioada electorală a alegerilor locale din acest an. Astfel, până la 26 martie, vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca până la 27 martie să fie ales președintele BEC și locțiitorul acestuia.

Când se depun candidaturile

Începând cu 11 aprilie până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile județene și primari. După perioada în care pot fi depuse contestațiile, data de 4 mai este termenul pentru rămânerea definitivă a candidaturilor.

Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor, și se va încheia pe 4 iunie, ora 7,00. În 5 iunie, votul va începe la ora 7,00 și se va încheia la ora 21,00.

Printr-o altă hotărâre, Guvernul a aprobat numerotarea circumscripțiilor electorale județene, respectiv a municipiului București, aceasta urmând să se facă în mod similar cu numerotarea circumscripțiilor stabilită pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, adică în ordinea alfabetică a județelor (ex. Circumscripția electorală nr. 1 — Alba, Circumscripția electorală nr. 2 — Arad etc), ultima — Circumscripția electorală nr. 42 fiind cea a municipiului București.

Un alt act normativ din pachetul adoptat stabilește modelul și condițiile de tipărire în cazul buletinului de vot.

"Pentru a facilita accesul alegătorilor la opțiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conține denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorți a ordinii pe buletinul de vot, precum și paginile din buletinul de vot în care aceștia au fost înscriși", mai precizează Guvernul.

De asemenea, Cabinetul Cioloș a adoptat și o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea și urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se va constitui Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice cu atribuții în organizarea alegerilor, precum și ai AGERPRES, Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice — Electrica, Societății Române de Televiziune, Societății Române de Radiodifuziune.

Întreg pachetul legislativ privind organizarea și desfășurarea alegerilor va intra în vigoare începând cu 22 martie, data începerii perioadei electorale, arată Executivul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel