Alegeri în două tururi de scrutin. Semnal clar al partidelor

PSD și UNPR merg separat la alegerile locale și împreună la alegerile generale. Deciziile celor două partide scot în evidență o resemnare. Nu vor merge la boicot dacă legislația electorală se va schimba, așa cum dorește PNL, să fie alegerile locale în două tururi. 

UNPR a anunțat, sâmbătă, în urma Comitetului Național Executiv de la Brașov, că va merge separat de PSD la alegerile locale și doar în județele unde se înțeleg foarte bine, vor avea libertatea să meargă împreună. La alegerile parlamentare, PSD și UNPR vor merge împreună.

Dacă am fi avut un singur tur de scrutin la alegerile locale, partidele ar fi candidat împreună. Gestul PSD-UNPR de a merge separat la alegerile locale este semnalul clar că partidele s-au resemnat și că vom avea două tururi de scrutin, este de părere jurnalistul Val Vîlcu. Astfel, negocierile pentru susținere se vor face înainte de cel de-al doilea tur de scrutin. Această ipoteză este susținută și de faptul că UNPR și PSD vor merge împreună la alegerile parlamentare, unde este un singur tur. 

Miza deciziei de a merge separat în alegeri este și Consiliul General sau Consiliul Local. Dacă UNPR reușește 5%, primește un număr de consilieri care se adaugă consilierilor PSD și care ar fi mai mare dacă se adună decât dacă ar candida împreună. După ce se va face redistribuirea, alianța UNPR-PSD ar urma să aibă mai mulți consilieri generali decât ar fi avut dacă ar fi mers împreună. 

UNPR și PSD nu ar fi riscat să fragmenteze voturile pentru primari dacă alegerile locale ar fi urmat să fie într-un singur tur, ceea ce demonstrează că PSD s-a resemnat și nu va boicota alegerile locale, ci este cu un pas înainte și ia măsuri politice anticipative. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel