Alegeri 26 mai, posibile fraude. Carmen Dan: Am solicitat în scris STS. L-am atenționat!

Carmen Dan
Carmen Dan

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că în urma activităţilor desfăşurate de către structurile MAI au fost constituite 217 dosare penale, dintre care 128 privind posibile fraude la vot la alegerile din 26 mai.

"În ce priveşte votul pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, în urma verificării sesizărilor primite, a activităţilor desfăşurate de către structurile MAI, au fost constituite 217 dosare penale, dintre care 128 de dosare privind posibile fraude la vot: 65 de dosare privind fapta de a vota fără drept, 56 de dosare privind fapta de a vota de două sau mai multe ori, patru dosare privind fapta de a vota prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, trei dosare privind utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Alte 89 de dosare privesc infracţiuni circumscrise contextului electoral, cum ar fi împiedicarea prin orice mijloc a liberului exerciţiu a dreptului de a alege sau de a fi ales, coruperea alegătorilor, violarea confidenţialităţii votului. Din cele 217 dosare penale, într-un singur dosar a fost dispusă urmărirea penală in personam, la restul fiind vorba de urmărire penală in rem, adică pentru fapte. La acest moment au fost finalizate cercetări şi au fost înaintate la Parchet cu propuneri de clasare 21 de dosare penale, rămânând în lucru 196 de doare penale", a spus ministrul Afacerilor Interne la audierile de la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019.

Carmen Dan a adăugat că cele mai multe dosare penale rămase în lucru sunt în Bucureşti - 31, în Giurgiu - 22, în Prahova - 12, în Harghita - 10, în Vaslui - 8, în Argeş - 6. Carmen Dan a mai menţionat că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a permis vizualizarea de către MAI a notificărilor privind semnalările de posibile fapte cu caracter penal, cum ar fi votul multiplu, votul fără drept sau utilizarea unui document de identitate fals sau nul.

"Au fost primite astfel de sesizări"

"Am sesizat astfel că în primele cinci ore de la începutul procesului de votare au fost primite astfel de sesizări în număr de peste 500, fapt pentru care am solicitat în scris STS atenţionarea operatorilor de sistem asupra modului cum se realizează activităţile specifice din secţiile de votare deoarece scanarea de mai multe ori a documentelor de identitate şi intervalele de timp diferite necesare procesării acestor documente pot induce ideea de înregistrare multiplă şi fraudă electorală, cât şi îngreunarea desfăşurării proceselor electorale. Am avut o discuţie cu directorul STS pe acest subiect, l-am atenţionat că vom transmite această corespondenţă, am agreat că este utilă şi, de asemenea, am agreat că şi dânsul va ridica această problemă celorlalte instituţii cu competenţe - AEP şi BEC. Cu toate acestea, pe parcursul întregii zile de 26 mai, SIMPV a semnalat şi a putut astfel vizualiza şi MAI pe parcursul întregii zile a alegerilor nu mai puţin de 9.282 de notificări care au fost trimise spre verificare către structurile de poliţie competente", a spus Carmen Dan.

Ministrul a afirmat că STS a pus la dispoziţia MAI câteva date suplimentare cu privire la timpii necesari validării în SIMPV a documentelor de identitate, din care a constatat că intervalele medii de timp necesare procesării de către SIMPV a documentelor de identitate au fost diferite pentru alegerile europarlamentare faţă de referendumul naţional, pentru alegerile europarlamentare a fost dublu timpul faţă de timpul mediu de procesare pentru referendum, deşi s-a folosit aceeaşi infrastructură. O altă constatare a ministrului de Interne făcută pe baza acestor date suplimentare a fost că pentru aproape un milion de cetăţeni timpul total de procesare a documentelor de identitate a fost cuprins între jumătate de minut şi peste 8 minute.

Solicitare BEC, pe 25 mai

Carmen Dan a mai afirmat că pe 25 mai a solicitat BEC dispunerea de măsuri privind câteva aspecte care ar fi putut conduce la dificultatea sau chiar imposibilitatea de completare a proceselor verbale privind rezultatele votării în următoarele situaţii: părăsirea localului de vot cu buletinul de vot, lăsarea buletinului de vot în cabina de vot, neintroducerea de către alegători în urnele de vot a buletinelor primite, înmânarea mai multor buletine de vot de acelaşi tip alegătorului.

"Noi am sesizat că exista riscul ca în cazul uneia dintre aceste situaţii votul din întreaga secţie de votare să nu fie validat prin imposibilitatea încheierii procesului verbal de consemnare a rezultatului alegerilor. S-a solicitat ca BEC să decidă o procedură de urmat în cazul în care cheile de control prevăzute de procesele verbale privind rezultatele votării nu pot fi respectate din cauza acţiunilor ilegale menţionate mai sus.(...) După ce a fost analizată această propunere, BEC a transmis că nu a considerat necesară o intervenţie de clarificare a acestor posibile situaţii. Ar fi relevant pentru această comisie dacă s-ar obţine mai multe informaţii de la INS şi de la BEC despre modul cum s-au încheiat aceste procese verbale de consemnare a rezultatului votului cu respectarea cheilor de verificare", a precizat Carmen Dan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel