Alegeri 2019. Petro Poroșenko, discurs singur pe un stadion. Care este explicația

Alegeri 2019
Alegeri 2019

Preşedintele ucrainean în exerciţiu, Petro Poroşenko, s-a exprimat duminică în faţa miilor săi de simpatizanţi în incinta unui stadion, unde îl invitase pentru o dezbatere pe rivalul său în cursa pentru alegerile prezidenţiale, actorul Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

O scenă cu două pupitre purtând numele fiecăruia dintre cei doi candidaţi fusese instalată în perspectiva dezbaterii în centrul de presă al stadionului olimpic din Kiev, cel mai mare din această ţară aflată la porţile UE.

Afară, mii de susţinători ai preşedintelui îi scandau numele şi îl chemau pe Zelenski să vină la dezbatere, dar degeaba.

Petro Poroşenko, 53 de ani, l-a acuzat pe adversarul său, de 41 de ani, un novice în politică, că vrea să evite întrebările dificile.

El a afirmat că va respecta "voinţa poporului ucrainean" în cazul victoriei lui Volodimir Zelenski în cursul celui de-al doilea tur de scrutin, programat duminica viitoare.

Zelenski, care interpretează rolul unui preşedinte într-un serial televizat, este creditat cu 61% din intenţiile de vot, faţă de 24% în favoarea lui Poroşenko, potrivit unui sondaj publicat joi.

În cursul primului tur al alegerilor de la sfârşitul lunii martie, actorul câştigase peste 30% din sufragii, faţă de 16% cât acumulase preşedintele în exerciţiu.

"Nu-mi place faptul că această campanie prezidenţială seamănă cu un film mut", a ironizat duminică şeful statului ucrainean, alături de pupitrul gol al lui Zelenski.

Viitorul Ucrainei este în pericol


"Trebuie să o spun: viitorul Ucrainei este în pericol!", a spus el la sfârşitul acestui discurs de o oră, urmat de o baie de mulţime.

În primul tur, campania căpătase un ton mai agresiv, candidaţii făcând schimb de insulte şi provocări, într-o ţară aflată în cea mai gravă criză de la declararea independenţei sale în 1991.

Sosirea prooccidentalilor la putere în 2014 a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de un conflict cu separatiştii proruşi în estul ţării, soldat cu aproape 13.000 de morţi.

Susținătorul lui Putin a dat bir cu fugiții


În timp ce Poroşenko se prezintă drept un adversar al Rusiei lui Vladimir Putin, Zelenski, care şi-a desfăşurat campania în special prin reţelele de socializare, îşi bazează popularitatea pe criticile aduse ritmului lent al reformelor şi ineficienţa luptei anticorupţie.

După ce au trecut fiecare prin teste de depistare a drogurilor şi alcoolului în organism, cei doi candidaţi s-au ciondănit îndelung cu privire la organizarea unei dezbateri.

"Nu-ţi fie teamă!", îi repetase Poroşenko adversarului său, în timp ce acesta s-a declarat pregătit pentru o dezbatere vineri, 19 aprilie, cu două zile înaintea scrutinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel