Alegeri 2009. Cătălin Predoiu, AUDIAT la comisia parlamentară-LIVE TEXT

Din punctul de vedere al MAE, la alegerile prezidenţiale din 2009, totul a fost impecabil, a declarat marţi deputatul PNL Cătălin Predoiu, care a condus ca interimar Ministerul de Externe în perioada acelui scrutin.

'În 2009, la 1 octombrie, am fost numit în funcţia de ministru interimar al Afacerilor Externe şi aproximativ 4 luni, până în decembrie 2009, am exercitat acest mandat cumulând şi pe cel de ministru al Justiţiei. Am instituit un comitet de lucru de nivel managerial şi tehnic din 9 membri, toţi angajaţi în MAE, prezidat de secretarul de stat Eugen Tomac, care s-a ocupat de aspectele tehnice ce ţineau de obligaţiile legale în procesul electoral în Diaspora', a spus Predoiu, la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.

El a adăugat că în 2009, la alegerile prezidenţiale, s-a mărit numărul de secţii de votare din afara ţării în comparaţie cu anul 2008 când au fost alegeri parlamentare. 'La momentul alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost un record în ceea ce priveşte stabilirea secţiilor de votare. În 2008 erau 190 de secţii, iar în 2009, la alegerile prezidenţiale, în afara graniţelor ţării au fost 294 de secţii de votare în 92 de ţări. Numărul de secţii de votare a fost stabilit în urma solicitărilor misiunilor diplomatice şi a comunităţilor de români aflaţi în afara graniţelor ţării, nu a fost o decizie arbitrară a MAE', a menţionat el.

'Nu a existat niciun fel de ingerinţă politică, nici în MAE, nici la nivelul acestui grup de lucru. Mai mult decât atât, sunt extrem de impresionat de profesionalismul ambasadorilor şi şefilor de misiuni diplomatice şi al personalului din centrala MAE în zilele de alegeri. În cele două weekend-uri s-a dormit în saci de dormit pe culoarele MAE, oamenii au făcut trei schimburi, s-au ajutat unii pe alţii, erau doamne care aveau copii acasă, au venit, au plecat, ca totul să iasă impecabil şi vă spun că, din punct de vedere al MAE, totul a fost impecabil', a încheiat acesta.

Știrea inițială:


Cătălin Predoiu este audiat, în aceste momente, în comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale 2009.

Iată declarațiile pe care le-a făcut:

- atât eu, cât și colegii de la MAE de atunci am avut în vedere mai multe principii: principiul legalității tuturor operațiunilor pe care MAE le-a desfășurat în cadrul votului și principiul neutralității politice.

- am fost impresionat de ceea ce a făcut MAE pe toată durata mandatului meu. A fost un efort fără precedent.

- MAE nu a făcut reguli, ci doar a aplicat regulile stabilite.

- am verificat de ce nu au existat camere de supraveghere în străinătate, la secțiile de vot. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel