Tăriceanu presează partidele să propună un premier

Copreşedinţii ALDE Călin-Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin consideră că partidele parlamentare au datoria constituţională de a negocia 'urgent' constituirea unei majorităţi parlamentare solide, chiar înainte de a doua rundă de consultări anunţată de şeful statului, şi lansează un apel pentru demararea acestora.

'Partidele parlamentare au datoria politică şi constituţională imperativă de a se angaja urgent într-o serie de discuţii şi negocieri bilaterale şi/ sau multilaterale transparente şi responsabile în vederea constituirii unei majorităţi parlamentare solide chiar înainte de  cea de-a doua rundă de consultări anunţată de Preşedintele României', se arată într-un comunicat de presă al ALDE, transmis duminică Agerpres.

Copreşedinţii ALDE, semnatari ai comunicatului, susţin că 'situaţia creată prin demisia de onoare a lui Victor Ponta poate fi soluţionată rapid, dacă sunt respectate prevederile Constituţiei'. 'Transferul de facto al unor obligaţii ce revin partidelor către preşedinte ar fi nu numai un act ce contravine Constituţiei, dar l-ar şi transforma pe acesta într-un preşedinte-jucător, adică tocmai în ceea ce am criticat şi respins cu vehemenţă în timpul regimului Băsescu. Din punctul de vedere al ALDE, situaţia creată prin demisia de onoare a lui Victor Ponta poate fi soluţionată rapid, dacă sunt respectate prevederile Constituţiei.

Indiferent de motivaţie sau de pretexte frumos ambalate, întârzierea soluţionării crizei declanşate de depunerea mandatului de către premier, va afecta în mod negativ stabilitatea politică, mersul economiei şi buna funcţionare a întregii societăţi', explică cei doi copreşedinţi în comunicat. Ei precizează că legea fundamentală nu prevede explicit sau implicit ca presedintele să aibă atribuţii în formarea unei majorităţi parlamentare, această responsabilitate revenind 'în sarcina exclusivă a partidelor parlamentare'.

'ALDE pune pe seama surprizei şi a unei emoţii tranzitorii faptul că, pe de o parte, PSD nu şi-a mai asumat în discuţiile cu preşedintele calitatea de principal partid al coaliţiei ce a sprijinit până acum guvernul şi nici nu a evocat existenţa acestei coaliţii, iar, pe de altă parte, faptul că PNL a refuzat să-şi asume sarcina guvernării sau măcar pe cea a constituirii unei noi majorităţi, recurgând la formula iluzorie a 'alegerilor anticipate', menită să trimită în derizoriu ordinea constituţională şi principiile statului de drept', se mai arată în comunicat.

ALDE consideră că 'discuţiile politice trebuie să înceapă imediat în Parlament printr-o întâlnire a partidelor din coaliţia care a sprijinit guvernul demisionar, urmată de întâlniri între toate partidele parlamentare'. Cei doi copreşedinţi îşi manifestă speranţa că toate partidele reprezentate în Parlament vor manifesta deschidere la apelul ALDE şi vor răspunde cu celeritate şi transparenţă. 'Dincolo de ceea ce le desparte, partidele parlamentare au în indiviziune datoria de a exercita cu responsabilitate funcţia politică şi constituţională încredinţată de cetăţeni, cea de a da conţinut principalei puteri constituite în stat, cea mai legitimă şi democratică dintre puteri, puterea Parlamentului', se încheie apelul lui Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel