Alba: Peste 10,5 milioane de euro, majoritatea fonduri nerambursabile, pentru un transport ecologic în Aiud

Peste 10,5 milioane de euro, din care peste 8,8 milioane de euro fonduri nerambursabile, vor fi investite în dezvoltarea unui transport ecologic în municipiul Aiud, urmând să fie achiziţionate 16 autobuze electrice şi 50 de biciclete pentru 'bike sharing', dar şi să fie creat un depou ultramodern pentru vehicule urbane, modernizate 28 de staţii pentru călători, reabilitate unele străzi, inclusiv prin crearea de spaţii pietonale şi construirea de noi piste de biciclete în oraş. 

Potrivit unui comunicat transmis, luni, un nou proiect REGIO a fost semnat la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru din Alba Iulia pentru reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, pe baza planurilor de mobilitate urbană durabilă. Astfel, primarul municipiului Aiud, Oana Badea, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, au semnat luni, potrivit sursei citate, contractul de finanţare, în valoare totală de peste 10,5 milioane de euro, pentru proiectul 'Transport public ecologic în municipiul Aiud', prin care municipalitatea va atrage circa 8,8 milioane euro din cadrul Programului REGIO 2014-2020. Obiectivul general al proiectului este de a creşte mobilitatea urbană, astfel încât să se bazeze pe utilizarea transportului public auto de călători, îmbunătăţit şi nepoluant, care să ducă la reducerea numărului de deplasări cu autoturismele proprietate personală.

'Acest proiect va aduce acele condiţii ecologice demne de un oraş european pentru locuitori, dar şi pentru cei care ne vizitează. După finalizarea proiectului, vom trece la un transport public auto modern şi nepoluant, pentru că încurajăm mobilitatea alternativă, prin achiziţionarea celor 16 autobuze electrice. Acestea vor dispune de 16 staţii de încărcare la depoul cel nou, vor mai fi 4 staţii de încărcare autobuze pe traseu, dar şi alte 2 staţii de încărcare pentru automobile electrice şi un sistem absolut nou de tip 'bike sharing', dotat cu 50 biciclete. Alături de înfiinţarea traseelor pentru biciclete şi noile spaţii pentru pietoni, dorim să reducem semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră şi volumul de gaze poluante, pentru creşterea calităţii vieţii', a declarat, potrivit comunicatului, primarul municipiului Aiud.

Îndeplinirea obiectivului proiectului va conduce la reducerea semnificativă a gazelor cu efect de seră generate de transportul rutier atât public, în mod direct, cât şi a celor generate de transportul rutier cu maşina personală, fie prin creşterea numărului de persoane care vor opta pentru transportul public de călători sau pentru un autoturism electric, fie prin creşterea numărului de utilizatori care vor opta pentru mersul cu bicicleta sau pe jos. Valoarea totală a proiectului este de peste 48,2 milioane de lei, adică peste 10,5 milioane de euro, din care peste 40,4 milioane de lei - aproape 8,85 milioane de euro, fiind fonduri nerambursabile, reprezentând 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul provenind din contribuţia beneficiarului. Data limită estimată pentru finalizarea proiectului este ultima zi a anului 2021.

'Prin această iniţiativă, edilii aiudeni se aliniază tendinţelor moderne în amenajare şi mobilitate urbană. (...) Prin intermediul acestei Priorităţi de Investiţii din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, municipiul Aiud este printre primele oraşe din regiunea noastră care vor investi în reabilitarea sistemului de transport public, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, dar mai avem încă multe cereri de finanţare în procesare şi încă aproape 46 milioane euro fonduri nerambursabile ar putea fi atrase pentru îmbunătăţirea mobilităţii cetăţenilor, bunurilor şi serviciilor, concomitent cu reducerea emisiilor poluante.

Optimizarea transportului public urban din municipiul Aiud, prin implementarea acestor sisteme de transport inteligente, va asigura cetăţenii oraşului şi ai localităţilor apropiate, adică mai mult de 30.000 de persoane, în calitate de potenţiali călători, că vor beneficia de un sistem de transport modern, sigur, atractiv, nepoluant şi eficient', a declarat, la rândul său, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel