Locuințele se scumpesc pentru a treia oară. Expert: Când am auzit că prețurile în imobiliare se vor dubla, mi s-a părut amuzant

Pixabay / Al treilea val de scumpiri al locuințelor
Pixabay / Al treilea val de scumpiri al locuințelor

Brokerul Dragoș Nichifor a vorbit despre scumpirea locuințelor dar și despre ce ar putea urma. 

Dragoș Nichifor a vorbit despre piața imobiliară din România care experimentează în prezent o creștere a prețurilor, dar și o schimbare a comportamentului cumpărătorilor. Brokerul a mai adăugat că nu prevede o scădere a prețurilor imobiliare pe termen scurt și mediu.

”Chiar o mare parte din creștere a survenit în ultimele 6 luni, deci creșterea de preț s-a accelerat în ultima perioadă și pe lângă orice motiv real care ar sta la baza acestei creșteri, de exemplu creșteri de prețuri la materialele de construcție, există o exagerare a prețului și din cauza comportamentului cumpărătorilor și al vânzătorilor. În momentul în care piața crește, vânzătorii intră în așteptare, prețul este mult ridicat și nu mai sunt maleabili în negociere, considerând că ei cu cât așteaptă mai mult, sau cu cât întârzie decizia de vânzare mai mult, cu atât așteaptă un preț mai mare. 

Vorbim de imobilele deja puse în circuit care ar ieși la vânzare din partea unor proprietari privați și nu dezvoltatori. Pe când cumpărătorii, tot în această perioadă de creștere, intră într-o fibrilație și acceptă niște prețuri și condiții pe care nu le-ar fi acceptat acum câteva luni de zile de exemplu. Și în felul acesta cererea se mărește artificial, cumpărătorii ajung să se grăbească să ia decizia de cumpărare, doar pentru că simt că peste câteva luni prețul va fi și mai mare. 

Am putea trage niște concluzii în care aș spune că prețurile au crescut artificial cumva și din cauza comportamentului cumpărătorilor. În perioada următoare nu văd să se mai liniștească, pentru că discrepanța între cerere și ofertă e deja destul de mare și e nevoie de un timp de ajustare. Dar, din păcate, vânzătorii se obișnuiesc cu prețul și vor fi foarte greu de convins să dea înapoi, de aceea eu nu estimez nici o scădere de preț în viitorul scurt și mediu, dimpotrivă, cel mult o plafonare”, a declarat la Digi 24 Dragoș Nichifor, broker de credite. 

O bulă imobiliară

„În martie anul trecut când eram noi speriați de venirea pandemiei, să știți că am auzit 2 opinii în piață. Unii spuneau că prețurile vor scădea și am auzit și o opinie într-un cerc mai restrâns cum că prețurile imobiliare se vor dubla. La momentul acela mi s-a părut amuzantă idea, dar totuși m-am oprit și m-am gândit la motivele pentru care ar putea să apară o dublare de preț într-o criză majoră cum nu a mai văzut economia mondială de foarte mult timp. Practic s-a schimbat configurația consumatorului de achiziții imobiliare”, a mai adăugat Nichifor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel