Ajutor de stat pentru investiţiile de minimum 1 milion de euro

Ministerul Finanţelor Publice încurajează investitorii să depună cereri pentru finanţare prin intermediul schemei de ajutor de stat 807/2014, care vor fi analizate în sesiune continuă, iar în situa?ia în care bugetul alocat se epuizează, la rectificarea bugetară vor fi asigurate sumele necesare astfel încât toate proiectele eligibile să primească finanţare pentru implementare.

Pentru anul 2019, în legea bugetului de stat nr. 50/2019 sunt prevăzute credite de angajament pentru acordarea de ajutoare de stat în valoare de peste 1,6 mld. lei, ceea ce presupune finanţarea unor proiecte de investiţii de cel puţin 4 mld. de lei. Este cel mai mare buget anual alocat de la începutul schemei până în prezent.

Pentru a facilita accesul la finanţare pentru cât mai multe proiecte de investiţii cu impact major în economie, MFP a adoptat o serie de modificări de flexibilizare şi simplificare a schemei de ajutor de stat 807/2014, printre care: diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiţii pentru a fi eligibile la 1 milion de euro, posibilitatea demarării proiectului de investiţii de la data depunerii cererii de acord pentru finanţare, simplificarea planului de investiţii, au facilitat accesul la finanţare a unui număr mai mare de societăţi cât şi a firmelor cu capital românesc.

În mai puţin de un an, respectiv, septembrie 2018 - aprilie 2019, MFP a aprobat acorduri de finanţare pentru 28 proiecte de investiţii, dintre acestea, 12 proiecte sunt implementate de către societăţi cu capital românesc. Aceste proiecte de investiţii vor genera un număr de 4.455 noi locuri de muncă şi o contribuţie la dezvoltarea regională, în valoare totală de 1,21 miliarde lei. Lista proiectelor aprobate în perioada 10.09.2018-24.04.2019 poate fi consultată aici. 


Principalele caracteristici ale schemei de ajutor de stat:


Obiectivul schemei: acordarea de ajutoare de stat pentru dezvoltarea regională prin susţinerea de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare.

Durata schemei:


2014 - 2020 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare;
2015 - 2023 pentru plata ajutorului de stat în baza acordurilor emise.

Valoarea minimă a investiţiei: 4,5 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1 milion euro valoare totală, fără T.V.A.
Costuri eligibile aferente: realizării de construcţii noi; închirierii de construcţii existente; achiziţionării de active corporale (instalaţii tehnice, maşini şi echipamente noi); achiziţionării de active necorporale (brevete, licenţe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală).

Nivelul maxim al ajutorului de stat ce poate fi acordat pentru un proiect de investiţii:

37,5 milioane euro pentru Regiunile: Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia;
26,5 milioane euro pentru Regiunea Vest şi Regiunea Ilfov;
7,5 milioane euro pentru Regiunea Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel