Ajutor de stat Ford România. Consiliul Concurenței, răspuns pentru Comisia Europeană

Consiliul Concurenţei va susţine în faţa Comisiei Europene că a fost respectat principiul investitorului privat prin prelungirea perioadei până la care compania Ford ar trebui să atingă nivelurile de producţie stabilite în contractul iniţial, în schimbul investiţiei suplimentare de 130 milioane euro, pentru fabricarea la Craiova a unui nou model, conform reprezentanţilor Consiliului. 

Potrivit acestora, investiţia suplimentară de 130 milioane euro va avea efecte benefice precum creşterea numărului de personal, a numărului locurilor de muncă la furnizorii Ford şi atragerea la bugetul local a câtorva sute de milioane de euro. 

"În contractul de privatizare, au fost stabilite anumite niveluri de producţie pe partea de motoare, pe partea de autovehicule. Au apărut nişte probleme ca urmare a crizei economice, motiv pentru care nu au fost atinse obiectivele până în acest moment, dar mai există timp, pentru că termenele erau stabilite până în 2017. Suntem în analiză şi discutăm cu Comisia Europeană. (...) Ford s-a angajat la a suplimenta investiţiile cu circa 130 milioane euro, iar părerea autorităţii române este că, în situaţia în care se fac aceste investiţii, efectul este benefic atât asupra numărului de personal, care va creşte, cât şi în ceea ce priveşte efectele pe verticală: se aşteaptă ca furnizorii Ford să mărească numărul locurilor de muncă, aducerea la bugetul local a câtorva sute de milioane de euro, care este tot un efect pozitiv. Deci asta este ceea ce vom prezenta noi în faţa Comisiei Europene. Considerăm că este respectat principiul investitorului privat prin prelungirea perioadei până la care Fordul ar trebui să atingă acele niveluri de producţie stabilite în contractul iniţial", a declarat joi, la Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă, consilierul de concurenţă Lucian Stroe. 

Ajutor de stat de 75 de milioane de euro

Compania Ford a beneficiat de un ajutor de stat de 75 milioane euro, iar producătorul american de autovehicule şi-a asumat investiţii suplimentare de 130 de milioane de euro la fabrica de la Craiova, unde urmează să producă un nou model de autovehicul. În august 2016, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a prelungit până în 2025 perioada de realizare a producţiei asumate, potrivit unui comunicat al ministerului, remis la acea dată. 

"Ministerul Finanţelor Publice propune o nouă modificare a OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford România SA pentru implementarea şi finalizarea proiectelor de investiţii în fabrica de automobile şi fabrica de motoare de la Craiova în valoare totală de 869 milioane de euro. Aceasta constă în prelungirea până la data de 31.12.2025 a perioadei de realizare a producţiei asumate de automobile, respectiv de motoare", precizează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel